Capitol Hill i Washington D.C. Foto: Amel Emric/Susan Walsh/TT

Motsättningarna ökar i amerikanska kongressen

1:32 min

Den amerikanska kongressen har svårt att komma överens och polariseringen ökar. Kongressen har inte varit så polariserad som nu på mer än trettio år. Det konstaterar den politiska veckotidningen National Journal, som granskat röstningsmönster sedan 1982.

En liten färgkarta, som sedan länge finns på nätet, visar att de blå prickarna för demokraterna flockas på den vänstra sidan i kongressen, medan de röda prickarna för republikanerna samlas på den högra sidan. Det är glesnande i mitten, där uppgörelser brukar äga rum. National Journals genomgång visar samma mönster.

För fjärde året i rad var ingen i senaten på väg över blockgränsen om man så vill - ingen demokrat var mer konservativ än en enda republikan, ingen republikan var mer liberal än någon demokrat. De höll sig på sina kanter.

I representanthuset, kongressens andra kammare, såg det nästan likadant ut. Bara två demokrater var mer konservativa än en republikan och bara två republikaner var mer liberala än en demokrat.

Analysen är att det kommer att hålla i sig. Det finns inget som tyder på att trenden kommer brytas, säger en statsvetare till tidningen. Väljarna röstar efter partilinjerna, mer än de gjort de senaste femtio åren.

En av tidningens slutsatser är att kongressen kommer att bli än mer polariserad efter kongressvalen i november i år. Flera av de så kallat moderata demokraterna har nämligen meddelat att de slutar, andra står inför tuffa återvalskampanjer. Flera av de republikaner som skulle kunna vara beredda till uppgörelser, har sagt att de inte ställer upp för omval medan de mest konservativa republikanerna bedöms sitta säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista