Foto: Alastair Grant/TT

Jättestorm på väg mot Storbritannien

"Man varnar för extrema väderförhållanden"
1:24 min

I Storbritannien är en ny jättestorm på väg in mot land. Extrema vågor hotar områdena längs kusten och allt fler områden svämmas över på grund av regnmängderna. Premiärminister David Cameron lovar nu att regeringen ska göra allt som är möjligt för att underlätta för de drabbade.

Väderleksrapporten från BBC varnar för ännu en dag av extrema väderförhållanden i Storbritannien. Som vanligt är det Sydvästra England och delar av Wales som kommer att drabbas hårdast, då lågtrycket sveper in över Atlanten i en båge från sydväst. Men den här gången gäller också den näst allvarligaste stormvarningen för huvudstaden London.

Stormen kommer tidvis att ha orkanstyrka, 30 meter per sekund. Det kan komma 20-25 meter höga vågor in mot land och orsaka ytterligare förödelse.

I går evakuerades ytterligare hundratals bostäder, eftersom det beräknas komma 20-30 millimeter regn under dagen och bygga på översvämningarna. Det onormala regnandet har pågått sedan i november, älvarna har redan flutit över sina breddar på sina håll och marken är sedan länge mättad med vatten och kan inte ta emot mer.

I går besökte premiärminister David Cameron det värst drabbade området, Somerset, i Sydväst. Regeringen har kritiserats för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt för landets drabbade medborgare. Nu utlovade han massiva insatser. Men han varnade samtidigt för att det kommer att ta tid. Vi står inför extraordinärt väder, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".