Raduta Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Ambassadör vill se tiggarstopp

1:42 min

Rumäniens ambassadör i Sverige anser att det blir svårare för Rumänien att hjälpa sina romska medborgare på hemmaplan när det är tillåtet att tigga i Sverige.

Ambassadören, Raduta Matache vill att Sverige ska förbjuda tiggeri.

– Det skulle vara en oerhörd hjälp om Sverige försökte stoppa tiggeri, säger ambassadör Raduta Matache, och tillägger att tiggeri aldrig har och aldrig kommer att bli en lösning.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Rumäniens ambassadör att det är dags för Sverige att se över tiggerilagstiftningen. I dag är det först när en tiggare uppför sig så påstridigt att det räknas som ofredande eller när det finns människohandel med i bilden som polisen kan gripa in.

Raduta Matache menar att med ett tiggeriförbud skulle romer från Rumänien stanna hemma och de skulle då kunna bli hjälpta av de integrationsprogram som finns.

– Romerna som åker fram och tillbaka mellan Rumänien skulle inte längre uppmuntras att komma hit och tigga, säger hon.

Matache vill ha bättre samarbete mellan svenska och rumänska myndigheter och frivilligorganisationer. Hon vill också se ett bättre samarbete mellan polisen i de båda länderna för att upptäcka människohandel och andra brott som förekommer i anslutning till tiggeri.

Ambassadören hävdar att det hjälpt romerna när länder som Danmark och Nederländerna förbjudit tiggeri. Medborgare som är utomlands kan inte Rumänien hjälpa, säger hon.

Roten till problemet är att det är så stora inkomstskillnader mellan Sverige och Rumänien, enligt Raduta Matache. Ett förbud skulle hjälpa, men det är upp till Sverige att bestämma säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista