Översvämmad tågstation i Dawlish, Devon. Foto: TT

Jättestorm drar in över Storbritannien

Flera stormar att vänta
1:19 min

I Storbritannien drar stormen Ruth just nu in över den sydvästra kusten. Människor i områdena närmast kusten uppmanas att hålla sig inomhus.

Väderkamerorna som finns utplacerade längs den brittiska kusten visar fräsande vita vågor som rullar in mot land under ett mörkgrått tak av regnmoln. 

Stormen Ruth är på väg in över land, samtidigt som tidvattnet är på väg mot sin högsta nivå. Det gör att vågorna utifrån Atlanten kommer att nå land med stor kraft. Ute till havs, kommer vågorna att vara av "fenomenal höjd" som en meteorolog uttrycker det. Våghöjden beräknas vara upp till 15–20 meter ute på havet.

Fiskebåtar och andra fartyg ligger förankrade i hamnarna, människor vid kusten uppmanas att inte gå nära vattnet och helst hålla sig inne.

Det har regnat och stormat i Storbritannien sedan i november. Skyddsvallar mot vattnet har krossats, järnvägslinjen som förbinder Cornwall och Södra Devon med resten av Storbritannien har brutits av.

Vågorna bröt igenom en skyddsvall och spolade bort banvallen under rälsen. Inåt land har allt större områden svämmats över och tvingat människor att lämna sina bostäder.

Översvämningarna blir ofta värre mycket snabbt, eftersom älvarna är överfulla och marken inte längre kan suga upp något vatten. I januari regnade det mer än någon gång under minst 250 år.

Enligt meteorologerna, kommer stormar att fortsätta att rulla in över de brittiska öarna i minst en månad till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".