1 av 2
Prinsessan Cristina av Spanien. Foto: Lise Åserud/TT.
2 av 2
Foto: TT

Spanska prinsessan Cristina förhörs

1:36 min

I Spanien förhörs i dag prinsessan Cristina av en domstol på Mallorca om sin eventuella inblandning i  korruption och penningtvätt.

Att även det spanska kungahuset kan vara inblandat i ekonomiska skandaler väcker stor ilska nu i kristid och med rekordarbetslöshet i Spanien.

Klockan tio i tio anlände prinsessan Cristina leende till domstolen på en smal liten gata i Palma på Mallorca. Hon såg avspänd ut och vinkade till det massiva pressuppbådet, innan hon slank in mellan vakter och polis i den lilla porten till rätten.

Ungefär 300 poliser är i tjänst för att skydda prinsessan, för den här korruptionshistorien upprör spanjorerna.

Att kungahuset ställs inför rätta är förstås historiskt. Prinsessan Cristina misstänks för skattebedrägeri och penningtvätt i ett bolag, som hon samägt med sin make, OS-medaljören i handboll, Iñaki Urdangarin.

Han är åtalad för mutor i samband med att Mallorcas ledning bad honom ordna sportevenemang. Att personer i kungahuset stoppar skattepengar i egen ficka, medan miljontals spanjorer förlorat jobb och bostäder smärtar.

Iñaki Urdangarin har raderats på kungahusets hemsida och ur offentligheten, men prinsessan Cristina står kvar vid hans sida.

Vissa tror inte att dagens domare Castro kommer att kunna sätta åt prinsessan Cristina, men turerna i fallet har gjort att två av tre spanjorer anser att den tidigare populäre kungen Juan Carlos nu i stället ska abdikera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista