"Skolans problem beror inte bara på kommunalisering"

1:58 min

Det stormar redan om en skolutredning som presenteras först på måndag. Det handlar om kommunalisering av skolan, en utredning som regeringen beställt.

Nu går Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL. Sveriges kommuner och landsting, till attack mot utredningen. Utredningen har tittat för ensidigt på kommunaliseringen, det leder en viktig diskussion fel, anser han.

Per-Arne Andersson är chef för den avdelning på SKL som ansvarar för skolfrågor. Han har suttit med i utredningens referensgrupp. Hans kritik är hård.

– Vi måste ha en nyanserad debatt om skolan. Vi kan inte ha en debatt som enbart handlar om vem som ska vara huvudman. Det finns ingenting som tyder på att huvudmannaskapet är avgörande för kvalitet och resultat i skolan, säger Per-Arne Andersson.

Utredningen har tittat för mycket på huvudmannaskapet, på kommunaliseringen.  Man har inte utrett andra viktiga skolreformer som kom ungefär samtidigt, anser han.

Dit hör införandet av målstyrda kurs- och läroplaner och ett nytt betygssystem. De har säkert också spelat roll för skolans utveckling och de sämre resultaten, inte enbart kommunaliseringen.

– Det kan ju lätt uppfattas som att kommunaliseringen är boven i det när man inte tittat på allting.

Den utredning han kritiserar leds av professor Leif Lewin. Han är förvånad över Per-Arne Anderssons utspel, men han vill inte kommentera den idag, först på måndag när den överlämnas till skolminister Jan Björklund.

– Jag är väldigt förvånad över att diskussionen börjar innan mitt betänkande har överlämnats till Jan Björklund så jag har inga kommentarer idag, säger Leif Lewin.

Det är också fel, som många påstår att skolan fungerade så bra före kommunaliseringen, för över 20 år sedan, menar Per-Arne Andersson. Det var strejker och hård kritik mot lönerna redan på 70- och 80-talen.

– Löneutvecklingen var väldigt dålig för att staten inte hade pengar, utan fick skära ner varje år.

Per-Arne Andersson inser att många kommer att säga att han talar i egen sak, att han förvarar SKL och Sveriges kommuner. Fel, säger han.

– Vi har sedan många år tillbaka drivit väldigt hårt hur vi ska jobba, hur vi ska få bättre resultat i skolan. Vi vill ha en bra skola oavsett huvudman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista