1 av 4
Dennis Gratz från oppositionspartiet Nasastranka. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
2 av 4
Brandkåren släcker branden i kantonens officiella byggnad i Sarajevo. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
3 av 4
Utbränd bil i Sarajevo. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
4 av 4
Utbrända bilar utanför presidentbyggnaden i Sarajevo. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Politiker i Bosnien avgår

"Politikerna kom inte ut på gatan"
2:05 min

De folkliga protesterna i Bosnien har lett till att flera lokala politiker avgått.

En minister med ansvar för säkerhet har varnat för om myndigheterna inte tar krafttag mot korruption kan det leda till en "tsunami från medborgarna".

Demonstranter har i flera dagar protesterat mot hög arbetslöshet och korruption.

– Vad som gjorde mig mest förvånad är att ingen av politikerna kom ut på gatan, och försökte förhindra det som hände, säger Mirsada, som står utanför en av regeringsbyggnaderna i Sarajevo.

I går brann delar av presidentbyggnaden precis intill, spåren syns tydligt, skelett av brända bilar och krossade rutor.

Mirsada har själv jobbat på en av de stora metallfabrikerna i Sarajevo och det var bland fabriksarbetare i Tuzla nordöst om huvudstaden som protesterna började, där det länge funnits ett missnöje efter snabba privatiseringar.

En grupp som säger sig representera demonstranterna i Sarajevo har bett om ursäkt för den skadegörelse som uppstod, men kräver att lokala och regionala politiker avgår eftersom de misskött landet i 20 år. I nordvästra delen av landet har det varit sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, och oppositionspolitiker i Sarajevo kräver politisk handling.

– Om presidentbyggnaden brinner måste regeringen göra något drastiskt, säger Dennis Gratz från Nasastranka, ett litet liberalt oppositionsparti.

Han var en av de som protesterade i går och säger att Bosnien Hercegovina lider av ett strukturellt problem, ända sedan kriget. Landet är delat, i en serbisk och en bosniak-kroatisk del, och den politiska mentaliteten är ett stort problem, säger Dennis Gratz.

– De konflikter vi hade förut finns fortfarande i politikernas sinnen, säger Dennis Gratz, nu behöver vi en ny politisk generation som är fri från korruption och som ser till hela landets bästa, och folket har nu visat att de är beredda att ta till våld ifall det handlar om deras framtid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".