1 av 2
Flera timmars väntan bara för att få en biljett för att se OS arenorna . Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio.
2 av 2
Ryska fans syns nu överallt i rött blått och vitt. Här bland nyplanterade palmer utanför OS parken. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio.

Lång väntan för att komma in i OS-byn

1:43 min

I dag strömmar publiken till OS i Sotji. För många är helgen enda chansen att se tävlingarna eller arenorna. Men att ta sig in i OS-byn kräver både tid och pengar. Säkerhetsapparaten är rigorös, inte minsta chokladbit får tas med in i området.

– Ja det är för vår säkerhet och för att skydda OS-anläggningarna, säger Irina som tillsammans med sin familj väntar på pendeltåget för att åka till den olympiska parken och se de nya arenorna. Hon och maken försvarar förbudet att ta med mat eller dryck, som retat upp de som bor i OS städerna längs kusten.

Det är två stationer med pendeln från Adler där familjen klivit på. Först har de köat för att komma in på stationen där metalldetektor och röntgen finns. Upp i själva stationen ringlar flera timmar långa köer till biljettkassorna för de evenemang som ännu inte är slutsålda OCH för att köpa biljett för att se OS-arenorna. Det kostar 200 rubel, ungefär 40 kronor.

För att komma ut till perrongen är det ännu en säkerhetskontroll. Här blir det stopp för all mat och dryck.

Men den unge man som försöker ta min kasse apelsiner, nötter och choklad ändrar sig när jag myndigt säger att jag är journalist och matbutikerna vid mediehotellen inte öppnats än.

Olga som köar för biljetter tycker säkerheten är överdriven.

– Jag tycker det är absurt, säger hon och skrattar. Varför, om du redan har en biljett, behövs det till exempel ett särskilt passerkort?

Den som köper biljett måste också skaffa ett ID-kort med foto, som man ansöker om separat. Passerkortet avläses elektroniskt vid nästa spärr in i OS-områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista