Skarp kritik mot tiggeriförbud

1:57 min

Att Rumäniens ambassadör i Sverige vill att Sverige förbjuder tiggeri möts nu av skarp kritik från flera håll.

Ambassadören, Raduta Matache, anser bland annat att det blir svårare för Rumänien att hjälpa sina romska medborgare på hemmaplan när det är tillåtet att tigga här på svenska gator:

– Det skulle vara en oerhörd hjälp om Sverige försökte stoppa tiggeri, säger ambassadör Raduta Matache, och tillägger att tiggeri aldrig har och aldrig kommer att bli en lösning.

Rasuta Matache menar att med ett tiggeriförbud skulle romer från Rumänien stanna hemma och de skulle då kunna bli hjälpta av de integrationsprogram som finns.

Men uttalandena väcker starka motreaktioner i dag. Aaron Israelsson, chefredaktör för tidningen Faktum i Västra Götaland och Skåne, en tidning som säljs av hemlösa, har även tidigare kritiserat förslag från svenska Moderaterna om att kriminalisera organiserat tiggeri.

– Ett förbud mot tiggeri skulle ju kriminalisera fattigdom och konkret skulle det ju bli så att de fick tvingas stanna hemma och många skulle gå under, säger Aaron Israelsson.

Ambassadören nämner ju som en anledning att om det inrättas ett förbud så stannar de kvar i hemlandet och där finns hjälp att få. Är det inte så?

– Nej, det finns ingen hjälp att tala om. Det är väldigt svårt att få försörjningsstöd och man får väldigt lite pengar. Och det finns inga jobb för den här gruppen, säger Aaron Israelsson.

Rumänska ambassadörens uppmaning om ett tiggeriförbud dyker upp på dagens DN debatt, ett par dagar efter mötet med Socialminister Göran Hägglund, där de båda främst ska diskuterat rumänska medborgares och många romers möjligheter och rätt till sjukvård här i Sverige.

I dag hävdar ambassadören att det hjälpt romska tiggare när länder som Danmark och Nederländerna förbjudit tiggeri.

Men i samband med kriser under 1990-talet till exempel har förbud av utesovande och tiggeri prövats i flera länder. Utvärdering och forskning visar att det inte hjälper, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet:

– Det är möjligt att vi kommer att få det lugnare på gatorna, men vi kommer alltså inte att hjälpa de människor som tigger. Det finns ingenting av tidigare erfarenheter som visar på detta, säger Hans Swärd.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista