Översvämmad tågstation i Dawlish, Devon. Foto: TT

Massivt regnoväder i Storbritannien

Översvämningar
1:12 min

I Storbritannien har en ny storm nu dragit in över den sydvästra kusten.

Det är orkanstyrka i byarna. Ett kraftigt regn hotar samtidigt att förvärra översvämningarna i landet.

Det är stormen Ruth som nu dragit in över land med vindstyrkor på upp till 35 meter per sekund. Ute till havs, uppges vågorna ibland vara över 15 meter höga. De är lägre när de når land, men sliter ändå hårt på skyddsvallar och pirer.

Människor uppmanas att inte gå i närheten av vattnet, på grund av risken att bli ivägsköljda av vågorna.

Stormen för med sig ett massivt regnväder. Mellan 30 och 40 millimeter regn väntas under det närmaste dygnet i områdena som ligger i stormens väg. Eftersom det har regnat och stormat sedan i november, så är älvarna är redan överfyllda och marken så vattensank, att allt nytt regn stannar ovanpå marken.

Den brittiska miljömyndigheten har utfärdat fler än 500 varningar av olika allvarlighetsgrad för nya eller förvärrade översvämningar. Den här gången gäller varningarna delvis också huvudstaden London.

Under eftermiddagen bröt vattnet i floden Themsen genom fördämningar och vallar i Surrey i närheten av London.

Enligt meteorologerna, kommer det exceptionella vädret över de brittiska öarna att fortsätta minst en månad till. Fler stormar är på väg att byggas upp över västra delen av Atlanten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".