1 av 2
På resor som gjorts från Kronoberg har nära en tredjedel av tiden ägnats åt aktiviteter som inte kan kopplas till biståndsprojekten, exempelvis safari. Foto: Karl Stromayer/TT.
2 av 2
Roland Gustbée (M). Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Mycket turistande under politikernas biståndsresor

1:59 min

En stor del av tiden går till turistande och utfärder när svenska politiker och tjänstemän åker på biståndsresor, visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

På resor som gjorts från Kronoberg har nära en tredjedel av tiden ägnats åt aktiviteter som inte kan kopplas till biståndsprojekten, exempelvis safari. Ofta har man låtit sig bjudas på safarin av den sydafrikanska samarbetskommunen.

Roland Gustbée (M) är en av de ansvariga politikerna för projekten.

– Jag tycker nog inte det är konstigt om man vill se något av landet när man är där nere, säger Roland Gustbée.

P1-programmet Kaliber har granskat ett tiotal kommuner och regioner inom den form av bistånd som kallas kommunala partnerskap där cirka 70 kommuner, landsting och regioner är engagerade.

Kronoberg i form av Växjö kommun, regionförbundet Södra Småland och Landstinget Kronoberg tillhör de mest aktiva med nära 30 projekt i Sydafrika varav fyra pågår.

En genomgång av 27 av biståndsresorna som Kronoberg har gjort visar att mindre än hälften av tiden mellan 08.00 och 17.00 under dagarna på plats ägnas åt arbete. En tredjedel går till aktiviteter som inte har med projektet att göra, som exempelvis safari.

Roland Gustbée tycker att även exempelvis middagar ska räknas in i arbetstiden, men han säger också att man verkar för att mer av tiden ska gå till arbete. Samtidigt säger han att det är den sydafrikanska kommunen som svarar för programmet.

– Vi ligger på för att det ska vara mer arbetsrelaterat men det är inte alltid vi når ändå fram, säger Roland Gustbée.

Vid flera tillfällen har deltagarna också låtit sig bjudas på safari av den sydafrikanska samarbetskommunen. Något som Roland Gustbée inte har några invändningar emot.

– Jag tycker nog att det ligger inom det rimligas gräns, det är en dagstur, inga dyra övernattningar på hotell eller så, säger Roland Gustbée.

Projekten finansieras av Sida, som varje år anslår cirka 40 miljoner till projekten. Pengarna hanteras av Internationellt centrum för lokal demokrati, ICLD.

Maria Åberg är generalsekreterare för ICLD. Hon tycker inte det är rimligt att skattepengar i mottagarländer går till att bjuda svenska politiker och tjänstemän på utfärder av olika slag.

– Det är något man som svensk samarbetspart absolut borde reflektera mycket noga över och helt enkelt säga nej till, säger Maria Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista