Beskedet lämnades av justitieminister Eric Holder i går och är ytterligare ett steg mot lika rättigheter för homosexuella par i USA. Foto: TT.

USA:s regering vill stärka homosexuellas rättigheter

"Ska följa med paret"
1:22 min

Regeringen i USA vill ge homosexuella gifta par samma legala rättigheter som heterosexuella när det gäller federala regler för rättsprocesser, konkurser, fängelsebesök och efterlevandeskydd till den som överlevt en man eller hustru som dödats i offentlig tjänst, till exempel poliser.

Beskedet lämnades av justitieminister Eric Holder i går och är ytterligare ett steg mot lika rättigheter för homosexuella par i USA.

Rättigheterna ska följa med paret och alltså gälla även om de skulle flytta till en delstat i USA som inte godkänner homosexuellas rättighet att ingå äktenskap.

Eric Holder har i flera tal, bland annat i Riksdagen i Stockholm nyligen, sagt att utökade och lika rättigheter för lesbiska, gay, bisexuella och transpar kan liknas vid medborgarrättsrörelsens kamp för femtio år sedan för lika rättigheter för svarta.

De nya regler som Obamaadministrationen vill införa skulle innebära att gifta av samma kön skulle vara legalt likställda med heterosexuella när det gäller federala civilrättsliga mål och brottmål.

Makar skulle heller inte kunna tvingas att vittna mot varandra och få likställda rättigheter med heterosexuella gifta i vissa ekonomiska frågor, som gemensam konkursansökan.

Överlevande makar till poliser och brandmän, i federal tjänst, ska alla ha samma rättigheter till efterlevandeskydd.

När en polistjänsteman stupar i tjänsten, eller blir allvarligt skadad, ska regeringen ställa upp för den personens maka eller make, oavsett om det är en gay eller straight person, sa justitieminister Holder i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".