Poliser för bort demonstranter som vill att tv-stationen Dozhd ska få fortsätta. Nataliya Sindeyeva är chef för kanalen. Foto:Alexander Zemlianichenko/TT

Rysk fri tv-kanal hotas av stängning

1:50 min

Den enda politiskt någorlunda självständiga tv-kanalen i Ryssland hotar att snart stängas efter att flera kabeloperatörer kastat ut kanalen ur sitt utbud.

I helgen grep polisen i Moskva ett 40-tal personer som demonstrerade nära Röda Torget för att stationen skulle få fortsätta.

– Ni är inte kloka, skriker en medelålders kvinna till polisen när de för bort den ena efter den andra av demonstranterna till väntande polisbussar.

Myndigheterna säger att det inte fanns något tillstånd för aktionen. Demonstranterna protesterade genom att fälla upp sina paraplyer vilket förklaras av att TV-kanalen heter Dozhd som betyder just regn.

Där har tittarna fått en annan bild än i de statskontrollerade kanalerna, till exempel av vad som händer i Ukraina. När de två kvinnorna i Pussy Riot frigavs strax före årsskiftet så var det också i Dozhd de först framträdde, så kanalen har haft myndigheternas blickar på sig.

Men Dozdh hamnade i verkligt blåsväder när man genomförde en tittarfråga i samband med att det var 60 år sedan blockaden av Leningrad, nuvarande Sankt Petersburg, hävdes. Under andra världskriget omringade de nazityska trupperna Leningrad under 900 dagar, mer än en miljon invånare dog men tyskarna lyckades aldrig erövra stan, det är alltså en verklig hjältesaga.

Därför väckte det sådana starka reaktioner när Dozhd frågade sina tittare om man inte borde ha låtit de tyska trupperna inta staden för att spara liv, det uppfattades som en fruktansvärd hädelse, inte minst bland överlevande krigsveteraner. Resultatet blev att samtliga kabeloperatörer kastade ut Dozhd ur sina utbud, det räckte inte med att kanalledningen gång på gång bad om ursäkt och skyllde på ungdomligt oförstånd.

Som det är nu kan man bara se Dozhd över internet. Företaget fortsätter att förhandla med kabeloperatörerna men om inget händer kommer stationen att få läggas ner någon av de närmaste dagarna, säger kanalledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista