Järnvägar raserade i Storbritannien

1:48 min

I Storbritannien går det nu inte alls att åka tåg till den sydvästra delen av England. Den sista körbara järnvägslinjen in i området raserades av den senaste stormen.

Det ger en tydlig bild av att väderförhållandena i Storbritannien överträffar allt vad samhällsplanerarna förr kunde föreställa sig. I går rasade en järnvägsbank i Crewkerne i grevskapet Somerset. Somerset är det värst översvämningsdrabbade området i Storbritannien och under gårdagens storm med ännu mer stigande vattennivåer, grävdes banvallen ur så mycket, att rälsen tippade åt sidan.

Det här innebär, att det inte längre går att åka tåg till Sydvästra England, där den historiska staden Exeter och hamnstaden Plymouth ligger. Det finns tre järnvägar in i området. Alla tre är nu obrukbara på grund av det extrema vädrets härjningar.

En av dem står nämligen under vatten och är inte körbar. Ingen vet vilka skador banvallen kan ha. Den tredje, som går alldeles intill den södra kusten, bröts av i tisdags, då jättevågorna knäckte en skyddsvall mot havet och därefter gröpte ur banvallen totalt så rälsen hängde i luften. Det såg ut som en jättelik hängmatta.

Järnvägsbolagen erbjuder nu ersättningsbussar till kraftigt rabatterade biljetter, men resan är besvärlig, eftersom flera större vägar inte heller är farbara. Flygbolaget Flybe har meddelat, att de dubblerar antalet dagliga avgångar till och från kuststaden Newquay i Cornwall.

Översvämningarna drabbar allt fler områden. I går svämmade floden Themsen över i Surrey, väster om London. Och i granngrevskapet Berkshire kämpar nu brandkåren med att med hjälp av pumpar stoppa vattnet från att dränka en kraftstation som förser 40 000 hushåll och företag med elektricitet.

Det har regnat och stormat i Storbritannien sedan i november. Enligt meteorologerna, är ett nytt lågtryck med stora regnmängder på väg över Atlanten. Det beräknas nå de brittiska öarna natten mellan måndag och tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista