Anders Persson och dottern Amanda Persson. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Pappor hemma mer med sina barn

1:46 min

Pappor tar ut allt mer föräldraledigt. Förra året tog papporna ut 24,8 procent av dagarna med föräldrapenning och Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren tycker att det går åt rätt håll.

– Det motsvarar i andelar ungefär en fördubbling sedan år 2000, säger Niklas Löfgren.

Är det en bra siffra 24,8 procent?

– Jag skulle säga att den är för dålig. Papporna tar ut lite drygt tre månader och mammorna betydligt mer, men det är positivt att den är på rätt väg.

Om målet är ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen har svenska föräldrar varit på rätt väg länge nu. Försäkringskassans statistik visar att pappor tog ut mindre är 7 procent av dagarna 1989, förra året var pappadagarna nästan 25 procent.

Ökningen av pappaledighet har tilltagit särskilt på grund av de två pappamånaderna som tillkom 1995 och 2002. Enligt Niklas Löfgren på Försäkringskassan är män med hög utbildning hemma mer än andra.

– Sedan tror jag att det är en allmän trend i samhället att det är mer acceptabelt bland yngre pappor att vara hemma, och man har börjat märka att det är rätt kul att vara hemma med små barn. Jag tror att det här kommer öka mer och mer, men då krävs det fler reformer, säger han.

Föräldrar är också hemma mer utan ersättning nu än tidigare, för att dryga ut sin föräldraledighet. Och det är särskilt kvinnor som är hemma obetalt vilket påverkar både framtida lön och pension.

– Även om det går åt rätt håll och blir mer och mer jämställt så är oftast kvinnan huvudprojektledare för familjen fortfarande, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista