Vladimir Putin. Foto: David Goldman/TT. Fotografkod

Putin "Jag har inget emot homosexuella"

1:59 min

I en nyproducerad film om president Vladimir Putin och OS i Sotji, avfärdar presidenten den omfattande kritiken inför spelen. Han säger att han själv inte har något emot homosexuella. 

Den här platsen valde jag själv, säger Vladimir Putin nöjt efter att ha spänt på sig slalomskidorna i Krasnaja Poljana bergen där det i dag bland annat OS tävlas i rodel, längdskidor och störtlopp.

Filmen är ännu ett monument över presidenten och hans favoritprojekt Vinter OS i Sotji. Där förklarar Putin att han redan 2001 bestämde sig för att Sotji, med sitt subtropiska klimat vid havet och snön i bergen, var en perfekt plats. De 45 minuterna visas i ryska tv kanalen Russia 24 och förutom att följa byggandet, prova skidbackarna och det nya pendeltågen svarar presidenten på den massiva kritiken inför OS och de som krävde bojkott.

– De förstår inte vad de gör, säger Putin och fortsätter tala om den kritiserade lagen som förbjuder propaganda för icketraditionella sexuella relationer. Han själv har inget emot homosexuella.

– Enligt min uppfattning är det upp till var och en att välja själv. Men vi har en del länder, västerländska demokratier som fortfarande enligt sina lagar kan åtala homosexuella, påstår Putin.

I filmen finns inte en enda kritisk röst, alla som är inblandade i byggandet av Sotji öser lovord över hur snabbt det gått att förvandla Sotji till en OS-stad. Där finns den kvinnliga kranföraren som var med och byggde den höga pelaren för OS-elden. Hon talar lyriskt om solnedgångar i Svarta havet och blå himmel över bergen. Presidenten får frågor om korruptionen och de höga kostnaderna och sin vana trogen kan han kalkylerna i detalj men tonar ned kritiken. Men utländska journalisters förväntade kritiska frågor avfärdar han med...

– Förstås finns de som professionellt strider mot Ryssland och tidigare
Sovjet. Så klart det finns ryssofober, säger han stående i Mediacentrets ljusa 160 000 kvadratmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista