Anders Persson och dottern Amanda Persson. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Pappor är hemma allt mer

1:56 min

Pappor är hemma allt mer med sina barn visar nya siffror från Försäkringskassan. Men utvecklingen mot ett mer jämställt uttag av föräldradagarna går långsamt.

Förra året tog papporna ut en fjärdedel av dagarna och föräldraledige Anders Persson tycker det är synd om inte fler pappor tar chansen att vara hemma.

 – Jag besöker en del öppna förskolor och det märks att det nästan bara är mammor där. Det är synd tycker jag, det är verkligen en bra chans att lära känna sitt barn.

Anders Persson är hemma med dottern Amanda sedan en vecka tillbaka. Planen är att vara föräldraledig till augusti. Enligt Försäkringskassans statistik togs 24,8 procent av dagarna med föräldrapenning ut av pappor 2013, året innan var motsvarande siffra 24,4 procent.

Även om pappornas uttag sakta stiger uppåt togs alltså drygt tre av fyra föräldradagar ut av mammor förra året.

Om målet är ett jämställt uttag tycker ändå Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren att det går åt rätt håll.

– Det motsvarar i andelar ungefär en fördubbling sedan år 2000, säger Niklas Löfgren.

Är det en bra siffra 24,8 procent?

– Jag skulle säga att den är för dålig. Papporna tar ut lite drygt tre månader och mammorna betydligt mer, men det är positivt att den är på rätt väg.

På Kulturhuset i Stockholm är det fullt och kölappssystem gäller till barnverksamheten. Mamman Lina Önnerud säger att ekonomin avgjorde vem som skulle vara hemma.

– Vi delade ganska lika men det var bättre att jag var hemma längre än vad barnets pappa var, säger hon.

Men enligt Niklas Löfgren på Försäkringskassan har bland annat systemet med jämställdhetsbonus gjort att det kan löna sig att dela lika.

– Den ekonomiska förutsättningarna för stora grupper i samhället finns redan på plats.

Kvinnorna är fortfarande familjernas projektledare, enligt Försäkringskassan, men pappaledige Anders Persson säger att allt är en fråga om hur man väljer.

– Det kanske är så att den ena tjänar mer, men om man prioriterar att till exempel inte köpa ny bil eller inte renovera huset, så är det aldrig något problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista