1 av 3
Segerjubel i partiledningen för SVP. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
2 av 3
Daniel Alling på plats i Aarberg på JA-sidans valvaka. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Schweizarna röstade med knapp majoritet ja. Foto: Anja Niedringhaus/TT

Schweiziskt ja till att begränsa invandring

1:49 min

I den starkt emotsedda folkomröstningen i Schweiz om att begränsa invandringen från EU-länder vann i dag ja-sidan med knapp marginal. Den schweiziska regeringen måste nu börja omförhandla avtalet om fri rörlighet till och från EU-länder.

Efter en sällan skådad valrysare i Schweiz kunde ja-sidans valvaka efter många timmars nervös väntan vråla ut sin segerglädje efter att ha vunnit dagens folkomröstning.

Ja-sidan består politiskt uteslutande av högerpartiet Schweiziska folkpartiet ( SVP) som länge haft som främsta politiska mål att begränsa invandringen från EU-länderna till. Övriga politiska partier och det schweiziska näringslivet kämpade för ett nej.

– Jag är väldigt lättad och lycklig, det är en tydligt bevis att vi har direkt demokrati i Schweiz, hos oss får folket vara med  och bestämma säger Nadja Piren, medlem av SVP:s partistyrelse.

För några veckor sen såg det ut att bli ett tydligt nej men de senaste veckorna svängde opinionen. Det visar att mängden invandrare till landet och relationen till EU fortfarande är väldigt viktiga frågor för många schweizare.

Den schweiziska regeringen har nu tre på år sig att omförhandla fördraget om fri rörlighet med EU. EU har dock sagt att omförhandling inte kommer på fråga. Något som inte avskräcker Nadja Piren i SVP.

– Vi låter oss inte utpressas av EU, avtalet med EU kommer att omförhandlas, det har vårt folk bestämt säger Nadja Piren. Hon säger också att partiet trots segern inte har något emot invandrare i sig.

– Det är inte riktat mot utlänningar, vi schweizare vill bara ha någon plats för till exempel jordbruk kvar i framtiden, säger hon.

Det finns en oro i EU om att ja-sidans seger i dagens omröstning i icke EU-landet ska spilla över på debatten i hela EU inför EU-valet i maj. Debatten om den fria rörlighetens effekter har ju debatterats kraftigt i flera EU-länder under hösten, bland annat i Storbritannien och Tyskland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista