Rysk militär patrullerar OS-parken i Sotji. Foto: Robert F. Bukaty/TT.

Aktivister nekas OS-pass

1:54 min

I Sotji har demokratiaktivister nekats de nödvändiga passerkorten för att kunna se några av OS-tävlingarna.

Samma har hänt andra från andra ryska städer. Avslagen har skett helt utan förklaring och de två i Sotji tänker driva saken till domstol.

– Jag köpte biljetter till en hockeymatch för 1 000 rubel. Helst ville jag se det ryska laget spela, men jag har inte råd. Biljetterna såldes för 30 000 rubel, berättar Semjon Simonov, som jobbar på människorättsorganisationen Memorial i Sotji. Han har dokumenterat hur arbetare hotats, misshandlats och snuvats på lönerna i OS-projekten.

Men som hockeyfantast såg han ändå fram emot att se Schweiz spela tillsammans med sin fru och sina två vänner.

– 15:e januari lämnade jag in våra dokument, pass, telefon, adress och det som krävdes för att få ett OS-pass. Men när jag inte hört något efter tre dagar ringde jag OS-organisatörerna, men ingen kunde svara. Sedan fick min fru och vännerna sina pass.

– 22:a januari klockan sju på morgonen fick jag ett sms och sedan ett mejl att min ansökan avslagits och när jag ringde för att få veta varför, sa OS-kommittén att de inte kommenterar några avslag.

Ytterligare en Sotjiaktivist som arbetat med valövervakning har fått avslag. Båda har anlitat advokat och väntar på att deras fall ska upp i domstol. Men även andra ryssar från Moskva har utan förklaring nekats det nödvändiga passen. En journalist från Kaluga, tidigare dumaledamot, fick först ett pass, sedan drogs det tillbaka utan förklaring.

Passerkorten motiveras med den extrema säkerhet som råder i OS-området. Men det kan också ha skrämt bort publik, ryska dagstidningen Vedemosti skriver i dag om tomma läktare och att många biljetter delats ut till statligt anställda runt om i Ryssland som sedan inte brytt sig om att komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista