Demonstration i Kiev i januari. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Skärpt politiskt läge i Ukraina

1:21 min

Ukrainas säkerhetstjänst har höjt beredskapen för sina antiterroristförband med argumentet att risken för terrordåd har ökat starkt.

Oppositionspolitikerna uppmanar sina anhängare att förstärka de egna självförsvarsgrupperna som redan är omfattande.

Den politiska konflikten i Ukraina har pågått i mer än två månader och ställningskriget på Kievs gator fortsätter utan att det syns några tecken på en lösning.

Vid ett stort möte på Självständighetstorget igår manade oppositionsledaren Vitalij Klytjko de församlade att ansluta sig till de självförsvarsgrupper som upprättats.

– Kom med hjälmar och basebollträn och försök få president Viktor Janukovytj avsatt, sa en annan framträdande ledare, Yuriy Lutsenko, enligt tidningen Kyev Post.

På en presskonferens häromdagen sa chefen för oppositionens försvarsstyrka att den växer snabbt och nu omfattar 12 000 personer. Hittills har styrkan varit koncentrerad till Kiev men nu ska avdelningar börja byggas upp i övriga delar av landet, sa han.

Målet är att kunna mobilisera en styrka på uppemot 30 000. Enligt oppositionen ska den användas mot vad man ser som regimens övervåld. De mest aktiva i försvarsstyrkan rekryteras inte sällan från högerextrema grupper.

Även på regeringssidan trappar man upp. Ukrainas antiterrorstyrkor sattes i helgen i förhöjd beredskap.

Terrorhotet har ökat starkt, säger man och pekar ut kärnkraftverk, flygplatser och järnvägs- och busstationer som troliga mål.

Säkerhetstjänsten sa inte om det ökade terrorhotet skulle ha något med det spända inrikespolitiska läget att göra eller med något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista