Silhuetter med kepsar, i bakgrunden USA:s flagga. Foto: Scanpix.

Lagförslag: Soldater i USA ska få bättre skydd

Militären har eget rättssystem
1:37 min

Den här veckan väntas senaten i USA rösta om ett förslag som innebär att militärer får större rättssäkerhet.

Debatten har framförallt gällt de 26 000 som utsätts för sexuella övergrepp varje år, men förslaget gäller alla brott. 

Militären i USA har ett helt eget rättssystem, vid sidan av det som gäller för alla andra.

Inom militären är det ett högre befäl som avgör om en militär som misstänks för brott ska ställas inför rätta. Det kallas för kommandokedja "chain of command", och försvaras av militärledningen som nödvändigt för att upprätthålla disciplin.

Det lagförslag som ska komma upp i senaten i veckan innebär att en oberoende åklagare ska fatta besluten istället.

Den majoritet av senatorer som stödjer förslaget anser att det skulle innebära ökad rättssäkerhet, inte minst för de som utsätts för sexuella övergrepp, ibland av det befäl som sedan ska avgöra om gärningsmannen ska ställas inför rätta.

Förslaget om en oberoende rättsprocess process stöds av senatorer från båda partierna, med Kirsten Gillibrand, demokratisk senator från New York, i täten. Hon har försökt övertyga sina kollegor i mer än sex månader:

– Ibland behöver de mer tid, ibland bestämmer de sig inte förrän vid själva omröstningen, säger Kirsten Gillibrand om sina medsenatorer.

Med senatens regler måste sextio av hundra senatorer stödja förslaget, för att det ens ska bli omröstning, men det har alltså majoritet:

– 53 står offentligt bakom, några till har sagt att de ska rösta ja och andra lutar mot ett ja, så jag tror vi får ihop sextio, säger Kirsten Gillibrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".