Starka reaktioner på JA till begränsad invandring

"En vändpunkt i invandringspolitiken"
1:33 min

Schweizarna röstade JA till att riva upp avtalet om fri rörlighet med EU.

Både vinnar och förlorarsidan ser resultatet som en stor omställning för landet.
– Det är en vändpunkt i den schweiziska invandringspolitiken, triumferade det nationalististiska högerpartiet Schweiziska Folkpartiet SVP:s ledare Toni Brunners.

Den knappa segern för Schweiziska Folkpartiet initiativ gick under parollen "Stoppa massinvandringen". SVP, som ofta beskyllts för att använda främlingsfientlig retorik, har länge haft en begränsning av invandringen som ett av sina främsta mål.

Schweiz måste efter JA-segern i går riva upp avtalet om fri rörlighet med EU och istället införa ett slags årligt tak för invandringen från EU-länder. Den schweiziska justitieministern, socialdemokraten Simonetta Sommaruga blir nu mot övertygelse i den här frågan, ansvarig för förhandlingarna med EU.
– Det här ett systemskifte med långtgående konsekvenser för vårt land och för vår relation till EU, sa en sammanbiten justitieminister i går kväll.

Valresultatet i går var en tydlig effekt av en stor splittring i frågan mellan stad och landsbygd. Den senare röstade tydligt JA, medan storstädernas invånare i stor utsträckning röstade NEJ.
– Jag skäms, jag är upprörd och överraskad, säger NEJ-väljaren Nicole i Schweiz största stad Zürich.

Hon tror att JA-segern kommer skada bilden av Schweiz i Europa och världen.
– Men det visar också att SVP är starkare förankrat i befolkningen än vad vi tror här, säger hon.

EU har tidigare sagt att Schweiz inte kan räkna med några större förändringar av avtalen med EU. I de första kommentarerna heter det från Bryssel att EU kommer se över sina relationer med Schweiz. Det finns också en oro inom unionen att JA-segern i Schweiz ska ge övriga EU-kritiska partier i Europa rejäl råg i ryggen inför EU-valet i maj. Och gratulationerna från sådana partier lät inte vänta på sig.
– Det här är underbara nyheter för nationellt självbestämmande och frihetsälskare runt om i Europa, sa till exempel Nigel Farage, ledare för brittiska Självständighetspartiet.

Och franska partiet Nationella Fronten hyllade vad man kan kallade det schweiziska folkets klarsynthet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".