Ekot rapporterade direkt från presskonferens om skolutredning

Regeringens utredare Leif Lewin överlämnade sin utredning av kommunaliseringen av skolan till utbildningsminister Jan Björklund.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering från presskonferensen i Rosenbad! Klockan 10.30 drar det igång.

10:17, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Regeringens särskilda utredare Leif Lewin ska alltså lämna över utredningen om kommunaliseringen av skolan till utbildningsminister Jan Björklund.

10:21, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Nu drar presskonferensen igång, utbildningsminister Jan Björklund inleder.

10:32, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Efter lite tekniska problem ska nu allt fungera, utredaren Leif Lewin inleder med att säga att skolan har kristiserats under årtionden.

10:35, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: - Kommunaliseringen för drygt 20 år sedan var en intervention. Detta ingrepp misslyckades, säger Lewin.

10:36, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Lewin går igenom de styrinstrument som staten skulle behålla för att värna om likvärdigheten i skolan.

10:38, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: - Sammanfattningsvis blev decentraliseringen för stor. Målen med decentraliseringen uppnåddes endast delvis, säger Lewin.

10:39, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: - Lärarnas status har sänkts och löneutvecklingen visar att grundskolelärare och gymnasiselärare ligger dåligt till, säger Lewin.

10:40, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Likvärdigheten försämrades, säger Lewin och pekar på att det är större skillnad i studieresultat mellan elever som går på olika skolor. Skillnaderna mellan kommunerna har också ökat, säger Lewin, men från en låg nivå.

10:41, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Skolpolitiken har stramats upp, men problem kvarstår, bland annat hos det lokala ledarskapet från skolans och huvudmännens sida och nivån mellan lärarna är ojämn, säger Lewin.

10:43, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Nu talar Lewin om det han kallar granskningssamhället. - Kontrollen av lärarna kan bli för stor. Det gäller inte bara skolan och inte bara i Sverige.

10:44, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Lewin fortsätter med att gå igenom kommunalt respektive statligt huvvudmannaskap. Vad gäller statligt huvudmannskap förenklas enligt Lewin ansvarsutkrävandet, då ansvaret renodlas, men besluten fattas längre från medborgarna. För kommunalt huvudmannaskap är beslutsfattandet nära medborgarna, men ansvarsutkrävandet försvåras, enligt utredningen. Utredningen ska dock inte komma med förslag om vilket huvudmannaskap den svenska skolan ska ha.

10:49, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Slutsatsen i utredningen är att lärarnas är skolans viktigaste resurs, och att skolpolitikens främsta uppgift är därför att ge lärarna bästa tänkbara förutsättningar att bedriva undervisningen.

10:49, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Att utredningen är ett beställningsjobb, som Ibrahim Baylan (S) kritiserat den för, avfärdar Lewin.

10:51, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Lewin får en fråga om kommunerna inte var redo att axla ansvaret för skolan när den kommunaliserades: - Det gick för snabbt, de fick inte tillräcklig tid för att förbereda sig. Sedan ser det olika ut i olika kommuner. Många små kommuner blev överrumplade, säger Lewin. Därmed är presskonfererensen avslutad och det är dags för enskilda intervjuer.

10:54, 10 February 2014

Kurran: I rapporteringen om de dåliga resultaten för svenska elever betonas om och om igen att för att det ska bli bättre behövs högre lärarlöner. Om det finns ett sådant samband innebär det att lärarna nu inte arbetar mer än vad de tycker att lönen gör skäl för. Inom industrin får man betalt efter prestation och innan man får lönehöjning måste man visa att man gjort sig förtjänst av en högre lön. Det synes som det motsatta gäller i skolan. Inte att undra på att det blir problem.

Julia Milder, Ekot: Hej Kurran! Enligt utredningen har lärarlönerna haft en sämre utveckling än för andra jämförbara grupper, även internationellt. Du tror att lärarna inte har presterat tillräckligt bra och därför får betalt därefter?

11:06, 10 February 2014

Julia Milder, Ekot: Nu avslutas Ekots direktrapportering från Rosenbad, men hör mer i kommande Ekosändningar, bland annat från vår skolreporter Bengt Hansell, som du även kan chatta med klockan 17.00 i eftermiddag.

11:07, 10 February 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista