Danska experter blir nervösa när de följer bostadsmarknaden i Stockholm. Hasse Holmberg/TT.

Dansk oro för svensk bostadsbubbla

"Helt plötsligt var det en bubbla som brast"
1:33 min

I Danmark har bostadsmarknaden börjat återhämta sig efter landets stora krasch på bomarknaden 2005-2006. Men nu varnar danska experter för att man ser tecken på att Sverige håller på att drabbas av en liknande bostadsbubbla.

Hör mer om den danska bostadsmarknaden i Studio Ett i eftermiddag.

En av dem är Karsten Beltoft som är chef för den danska Realkreditföreningen som ser tydliga likheter med Danmark.

– När vi i Danmark tittar på bostadsmarknaden i Stockholm blir vi lite nervösa och tänker tillbaka på vår situation 2005-2006, säger Karsten Beltoft.

Karsten Beltoft är chef för Realkreditforeningen, en intresseorganisation för de kreditinstitut där danskarna lånar merparten av sina pengar till bostäder.

2005-2006 såg man kraftigt stigande bostadspriser i Danmark, men tyckte samtidigt att man kunde motivera dem och hitta förklaringar - ända fram tills att bubblan brast och bomarknaden kraschade.

– Vi tyckte hela tiden vi kunde förklara prisstigningarna, men helt plötsligt var det en bubbla som brast.

Nu har den danska bostadsmarknaden återhämtat sig. Även om den är kraftigt uppdelad. Utanför huvudstadsområdet finns det områden där hus och lägenheter är mycket svårsålda, medan det inne i Köpenhamn har varit kraftiga prisstigningar det senaste året. Något som man här i Danmark nu håller ögonen på så att ökningen inte ska bli för kraftig och leda till en ny bubbla.

Samtidigt som danskarna har sina egna argument från förr när man har kontakt med kollegor i Stockholm.

– De säger att det är rimligt och att marknaden kan bära det, men vi är oroliga att det är en bubbla som kommer att brista där. Säger Karsten Beltoft på den danska Realkreditforeningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".