Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Översvämningsvatten omringar på söndagen ett hus i Burrowbridge Storbritannien. Foto: Justin Tallis/TT.
2 av 2
Räddningstjänst evakuerar två kvinnor och två katter i en gummibåt i det översvämmade vattnet i Burrowbridge, på söndagen. Foto: Justin Tallis/TT.

Floden Themsen har nått rekordnivåer

Översvämningarna i Storbritannien fortsätter att ställa till problem i södra och mellersta delen av landet. På vissa ställen har myndigheter utfärdat varningar om fara för människors liv.

Väderförhållandena i Storbritannien ser ut att förvärras. Längs med floden i Berkshire och Surrey har 14 allvarliga översvämningsvarningar, som innebär fara för liv, utfärdats och polisen varnar för att 2500 hem i Surrey ligger i riskzonen för översvämningarna, enligt BBC.

Enligt väderleksrapporter väntas måndagen bli den torraste dagen denna vecka, men vattennivåerna kan trots detta fortsätta att stiga, på grund av de tidigare dagarnas regnoväder.

Flera vattennivåmätare för floden Themsen visar just nu de högsta nivåerna sedan de installerades under 80 och 90-talet.

Försvarsmakten var i de tätbefolkade området i Surrey i söndagskväll, för att bygga en 60 centimeter barrikad, som ska försöka hålla floden borta från de hem som finns i närheten.

En talesperson för Miljöbyrån i Storbritannien sade på söndagen att vattennivåerna i Themsen kommer att fortsätta stiga.

– Themsen är en stor flod som just nu reagerar på flera veckors regn. Avrinningsområdet klarar inte av att hantera mer. Vattennivåerna kommer förmodligen att fortsätta stiga under de närmsta dagarna och vi ser ytterliggare regnprognoser för tisdag och onsdag.

Två allvarliga översvämningsvarningar kvarstår i  grevskapet Somerset och över 300 mindre allvarliga varningar hur utfärdats i mestadels söndra och mellersta delarna av landet. Somerset, som ligger i sydväst, är det område som drabbats hårdast av översvämningarna.

Förseningar och inställda avgångar råder i stora delar av landet på grund av vädret. Under lördagens storm i Somerset, med ännu mer stigande vattennivåer, grävdes banvallen ur så mycket, att rälsen tippade åt sidan.

Det här innebär, att det inte längre går att åka tåg till Sydvästra England, där den historiska staden Exeter och hamnstaden Plymouth ligger. Det finns tre järnvägar in i området. Alla tre är nu obrukbara på grund av det extrema vädrets härjningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".