Enligt Livsmdelsverket påverkas kroppens organ på sikt. Foto: Christina Olsson/TT

Kemikalier från brandskum i dricksvattnet

1:41 min

Svenskt dricksvatten kan innehålla farliga kemikalier som på sikt påverkar kroppens inre organ.

– Det vi sedan en tid tillbaka har upptäckt är att det finns rester i brandsläckningsskum som innehåller gifter och som har spridit sig till dricksvatten, säger Stig Orustfjord.

I brandskummet finns kemikalierna perfluoerade alkylsyror. Kemikalierna har spridit sig ut i dricksvatten i Ronneby, Botkyrka och Uppsala. De drabbade vattentäkterna och en brunn är i dag avstängda. 

Livsmedelsverket misstänker att de här kemikalierna kan finnas i fler dricksvattentäkter. Vatten som är i riskzonen är de som finns i närheten av flygplatser och ett 15-tal markområden som använts att öva brandsläckning på av försvaret. 

Livsmedelsverket har därför uppmanat alla landets kommuner att kontrollera sitt kommunala vatten. Svaren väntar man få in under april månad. 

– Sannolikheten är att fler kommuner är drabbade, eftersom många har använt de här brandskummen.

I djurförsök som har gjorts med kemikalierna perforerade alkylsyror har lett till att djuren drabbades av leverskador, det drabbade också immunförsvaret och reproduktionsförmågan. Det är ett gift som man har sett påverkar organ under lång tid. 

– Det är farligt för oss människor, eftersom giftet har en långtidspåverkan på vår kropp. De som är mest känsliga är så klart barn och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista