Irfan Sadiqui, ansvarig för regeringens förhandlingsteam, skakar hand med talibanernas talesman, Maulana Samiul Haq, efter deras möte i Islamabad i torsdags. Foto: B.K. Bangash/TT.

Talibanernas krav: Släpp våra fängslade

I Pakistan ställer talibanerna nya krav för att delta i de fredsförhandlingar som regeringen försöker få igång. Ekots Asienkorrespondent rapporterar från Hong Kong.

De pakistanska talibanerna kräver nu att alla dess medlemmar som sitter i fängelse ska släppas. Det handlar om runt 4.000 fångar, av vilka en del är dödsdömda för terrorbrott.

Att landets armé helt ska dras bort från de gränsområden nära Afghanistan där talibanerna är koncentrerade, och att en strikt muslimsk lag införs i hela landet, inklusive ett förbud för banker att ta ut ränta, är ytterligare två krav från talibanernas sida.

Kraven väntas förkastas av regeringen, som fruktar att eftergifter bara skulle stärka talibanerna och leda till mer våld.

Kritiker i Pakispakistan tan säger att försöken att förhandla med talibanerna är dömda att misslyckas, eftersom deras krav är så radikala att de förkastas av en majoritet av befolkningen.

Så sent som i går dödades åtta människor som tillhörde den moderata sufiska grenen av islam i Karachi. Attentatsmän kastade handgranater och besköt dem med automateld. En åttaårig flicka och hennes pappa var bland dödsoffren.

Misstankarna faller på talibanerna, eller någon av de otaliga närbesläktade extremistgrupper, som ofta angriper människor man inte anser utövar islam på rätt sätt.

Samtidigt som våldet och laglösheten bara tycks bli värre kommer ändå lite goda nyheter från Pakistan. Internationella valutafonden ger landet beröm för att vara på god väg att genomföra makroekonomiska reformer. Tillväxten väntas bli 3,1 procent jämfört med 2,8 procent året före.

Aktiebörsen i Karachi är en av Asiens minsta men dess index steg med 38 procent förra året och var därmed den tionde snabbast stigande börsen i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista