Miljpartiets språkrör Gustav Fridolin håller med utredaren Leif Lewin om att man måste stärka läraren. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

MP: Staten måste spela större roll för skolan

1:30 min

I dag presenterade regeringens särskilda utredare professor Leif Lewin en utredning om vilken betydelse kommunaliseringen av skolan haft. Samtidigt passade Miljöpartiet på att presentera ett eget förslag om skolan tillsammans med Sveriges Skolledarförbund.

Chatta med Ekots skolreporter Bengt Hansell klockan 17.00

Språkröret Gustav Fridolin har tagit del av utredaren Leif Lewins kritik och det här tycker han är viktigast i den:

– Stärk läraren. Han landar på att det vi nu måste göra är att läraren måste få tid att göra sitt jobb och möjlighet att vara lärare. Minska dokumentationskraven och anställ fler i skolan så att lärare får vara lärare.

Matz Nilsson är ordförande för Sveriges Skolledarförbund som organiserar landets rektorer. Han vill inte ha en ny stor debatt om förstatligande och huvudmannaskap. Det tar lång tid och drar för stora resurser.

– Våra elever behöver förändringar nu för att lyckas bättre med sin skola. Så jag tror att vi framför allt behöver lägga fokus på utvecklingsinsatser här och nu och inte på en ny reform om ett nytt huvudmannaskap. Det tar för lång tid.

Det förslag som MP presenterade i dag ihop med Skolledarförbundet tar fasta på att staten måste spela en större roll för skolutvecklingen, men inte ta över hela ansvaret.

Staten ska, enligt förslaget, kunna teckna avtal med kommuner för att stödja dem i deras utveckling av sina skolor. Staten ska bidra med kunskap och pengar för att en skola ska kunna åtgärda de brister som finns, föreslår Gustav Fridolin, som efterlyser mer samarbete.

– Vi måste hitta system för hur ojämlikheten i svensk skola inte ska öka och de systemen måste vi hitta tillsammans.

Matz Nilsson vid Skolledarförbundet menar att staten måste bli mer aktiv.

– Staten måste ta ett ökat ansvar. Staten måste kanske inte styra skolan, men ha ett ökat ansvar när det gäller resurser till skolan utifrån den nya skollag och läroplan man skrivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista