Tomas Tobé, Moderaternas skolpolitiske talesperson (tv), Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna (th). Foto: Henrik Montgomery/Leif R Jansson/TT.

M och S överens: Blicka framåt

1:10 min

Både Socialdemokraterna och Moderaternas skolpolitiska talespersoner håller med om mycket som presenterats i Leif Lewins skolutredning. Båda betonar också vikten om att fokusera på framtiden.

I dag presenterade Leif Lewin den utredning som regeringen beställt om kommunaliseringen av skolan på 90-talet. Mycket gick fel, konstaterar Lewin, och lägger ansvar på båda politiska blocken för detta.

Moderaternas skolpolitiske talesperson håller med om mycket av kritiken.

– Moderaterna delar analysen att staten, i samband med kommunaliseringen, lämnade för mycket ansvar över skolan. Jag tror att det är viktigt att se på vilka sätt vi nu gemensamt ska ta ansvar för skolan, både kommuner och stat, säger Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé.

Särskilt viktigt, enligt honom, är att konstatera att det finns ett delat ansvar för utvecklingen i skolan. Men nu vill Tomas Tobé blicka framåt.

-- Det är väl bättre att fokusera på vad som är viktigt framåt istället för att hålla på och skylla på varandra, säger han.

Även Socialdemokraterna tycker att det är idé att lyssna på Leif Lewins kritik.

– Man pekar på att det var flera olika regeringar som både tog beslut och sedan genomförde detta. Det i sin tur skapade bekymmer eftersom att utgångstanken inte var så som det sedan blev, säger Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men att lyssna på kritik om hur saker gjordes för tjugo år sedan och varför det gick fel, löser inte dagens stora problem, enligt honom.

– Vi står ju här och nu med ett skolsystem som har de snabbast fallande skolresultaten i hela OECD-området. Vi måste göra insatser här och nu för att se till att häva den utvecklingen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista