Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Leif R Jansson/TT.

Oro i EU efter folkomröstningen i Schweiz

"De är emot friheten"
1:23 min

EU:s utrikesministrar samlades på måndagen till möte i Bryssel, där ett ämne blev gårdagens folkomröstning i Schweiz.

Det finns en hel del oro efter gårdagens folkomröstning i Schweiz i Bryssel. EU-kommissionen antyder att resultatet kan få konsekvenser för Schweiz tillgång till EU:s inre marknad.

EU:s pågående utrikesministermöte har kort tagit upp folkomröstningen, och den finske utrikesministern Erkki Tuomioja kopplar resultatet till en allmän europeisk debatt mot principen om fri rörlighet för personer.

– Kanske återspeglar det klimatet i en del andra länder, inklusive EU-länder, där man har hört mycket kritiska och - tycker jag - felaktiga påståenden om den här fria rörligheten. Den är en av hörnstenarna för den europeiska integrationen och har gett fördelar för alla, säger Erkki Tuomioja.

EU-skeptiska politiker i Europa hyllar i dag det schweiziska folkets ja till att begränsa invandringen. Ledaren för det brittiska självständighetspartiet UKIP, Nigel Farage, kallar det "underbara nyheter för nationellt självbestämmande och för frihetsälskare i Europa". Sveriges utrikesminister Carl Bildt håller inte med.

– Det verkar ju som att de inte är frihetsälskande, tvärtom. De är emot friheten för människor att röra sig över gränserna, och det är klart att det är illavarslande, säger Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".