Ishak Alaton, grundare och styrelseordförande i industrigrippen Alarko, och ekonomikorrespondent Kristian Åström. Foto: Sveriges Radio.

Turkiet: Politisk kris påverkar ekonomin

"Några kommer att drabbas hårt"
1:57 min

Den politiska krisen i Turkiet fortsätter och i helgen demonstrerade tusentals människor mot nya lagar som ökar statens kontroll över internet. Den politiska krisen har sänkt den turkiska ekonomin, liran har fallit tungt och botten är troligtvis inte nådd, säger Ishak Alaton, styrelseordförande i börsnoterade Alarkogruppen.

– Den gick ned till 2,50 mot dollarn, för att sedan återhämta sig, säger Ishak Alaton, styrelseordförande i börsnoterade Alarkogruppen.

Han följer den turkiska liran och konstaterar att den har sedan botten i januari, då panik rådde på marknaden, vänt upp något, men kommer troligtvis att åter sjunka i värde gentemot dollar och euron. Krisen är mer politisk än ekonomisk och det råder stor osäkerhet, säger han, och det råder stor osäkerhet.

Ishak Alaton kom till Motala 1951 och arbetade som svetsare på Motala Mekaniska verkstad. Efter tre år i Sverige återvände han till Turkiet och började bygga upp ett affärsimperium; ett imperium som i dag spänner över verksamheter som ventilationsutrustning, byggindustri, energi, fiskodling och turism. Konglomeratet är noterat på börsen i Istanbul.

Den i dag 86-årige Ishak Alaton vill inte kommentera den politiska utvecklingen i Turkiet mer specifikt än att  "det kommer att lösa sig". Flera ministrar har fått gå efter anklagelser om korruption. Premiärminister Erdogan har i sin tur svarat med utrensningar i rättsväsendet som han anklagar för att konspirera mot regeringen.

Alaton tror att centralbankens chockhöjning i slutet av januari, då räntan fördubblades över en natt, för att stoppa utflödet av utländskt kapital, var nödvändig och öppnar på sikt för en långsam återhämtning.

– Några kommer att drabbas hårt, men de flesta företag kommer att anpassa sig, även om det blir kännbart.

Företag som lånat utomlands får en större börda, energikostnaderna ökar kraftigt precis som importen av komponenter. Men själv sover han gått om natten.

 – Vår policy i affärsgruppen är att undvika lån, säger Ishak Alaton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".