OS-arenan under invigningen i Sotji. Foto: Damien Meyer/TT.

Sotji kan bli turistmagnet efter OS

1:37 min

Två av de ryska miljardärer som har varit med och finansierat OS i Sotji räknar med att det blir en turistmagnet efter vinterspelen och att världens dyraste OS-investering kommer att ha lönat sig om några år.

– Sotji kommer konkurrera om turisterna med Bulgarien, Turkiet och Egypten, säger Oleg Deripaska rysk mångmiljardär, som investerat stora summor i framförallt hotellbyggen i OS-området.

I rysk tv i dag intervjuades både Deripaska och en annan finansiär Interros Vladimir Potanin. En hel del handlade om vad som händer sen när OS är över.

Deripaska ingår med andra ryska supermiljardärer i en särskild fond som har ansvar för det som händer efter Sotji.

I början av februari krävde premiärminister Dmitrij Medvedev plan från fonden. Ryska riksrevisionen konstaterar att de nybyggda arenorna kommer kosta motsvarande tolv miljarder kronor  per år att hålla igång.

Hockeystadion byggdes av UGMK ett gigantiskt metallföretag från Ural, planen var att flytta Sjajba eller Pucken som den heter dit efter spelen, men istället skänktes arenan till staten.

Alpbyn Rosa Chutor har ryktas ska bli ett Monaco för spelsugna, eftersom hotellpriserna där ligger så högt. Men det har både president Putin och oligarken Vladimir Potanin avfärdat:

– Rosa Chutor skapades utan någon sådan baktanke. Detta är en fantastisk kurort som kan tävla med franska och schweiziska alporter, säger Potanin.

Han och Deripaska hävdar också att byggandets miljöpåverkan helt kommer ha försvunnit inom några få år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista