Valerie Amos, chef för FN:s humanitära verksamhet. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT.

Eldupphöret kring Homs förlängs

Parterna i Syrien går med på att förlänga eldupphöret kring Homs med ytterligare tre dagar efter det att hjälparbetare i helgen utsattes för skottlossning, meddelar Valerie Amos, chef för FN:s humanitära verksamhet, enligt Reuters. Eldupphöret är till för att kunna hålla en humanitär korridor öppen till staden.

– Jag hoppas att den här förlängningen tillåter oss att evakuera ännu fler civila och leverera förnödenheter som det är stort behov av, sade Amos.

Fredsmäklaren Lakhdar Brahimi kommer på fredag att träffa Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov och hans amerikanska kollega Wendy Sherman för att diskutera Syrien.

Tidigare under dagen uppgav det oppositionsvänliga syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att styrkor från den islamistiska oppositionen dödat minst 21 civila och 20 regimtrogna soldater i den syriska provinsen Hama.

Hjälparbetare förbereder sig för att kunna fortsätta förflytta människor från staden Homs, uppger en källa vid Röda Halvmånen. I söndags räddade Röda Halvmånen 600 människor undan oroligheterna i Homs.

En utbrytargrupp från terrornätverket al-Qaida har samtidigt dragit sig tillbaka från den oljerika provinsen Deir Ezzor i östra Syrien, uppger aktivister och rebeller enligt Reuters.

Rebellgrupper, däribland Nusrafronten, strider mot grupperingen Islamiska staten Irak och Syrien (Isis) om kontrollen över städer och oljefyndigheter i området. Aktivister uppger att Isis nu har dragit sig tillbaka från Deir Ezzor till de östliga provinserna Raqqa och Hasaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista