1 av 2
Över 100 000 har flytt striderna och våldet till ett stort läger vid flygplatsen i huvudstaden Bangui. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Franska soldater på patrull i Bangui. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Flyktingar vittnar om etniskt våld i Centralafrikanska republiken

2:13 min

Etnisk våld hotar att trasa sönder Centralafrikanska republiken. Omkring en miljon befinner sig på flykt undan striderna mellan muslimska och kristna miliser. I huvudstaden Bangui har drygt 100 000 personer sökt skydd undan våldet vid flygplatsen. Vår Afrikakorrespondent rapportrar därifrån.

20-åriga Adele ligger på en av britsarna i Läkare utan gränsers förlossningsavdelning här i det stora flyktinglägret vid flygplatsen. I går födde hon sin förstfödda - en liten flicka som ännu inte fått något namn. Hon flydde med tiotusentals andra hit när striderna brakade loss i början av december.

Då angrep den kristna milisen som kallas anti-balaka huvudstaden där den muslimska styrkan Seleka haft makten sedan kuppen i mars förra året. Striderna var hårda, berättar hon.

– Det var full skottlossning, Seleka-milisen sköt på vem som helst när de blev angripna. Jag såg flera skjutas ihjäl på gatan när de försökte fly.

Det uppges att omkring 1000 människor dödats i våldet, men de flesta bedömare här i Bangui tror att den siffran egentligen är betydligt högre. Seleka-milisen har nu dragit sig bort från huvudstaden, men våldet fortsätter ändå. Måltavlan är de muslimer som är kvar och hämndaktionerna är ofta rena lynchningar.

Bara i helgen har ett tiotal dödats brutalt. Inte sällan skändas kropparna. I lördags när tusentals muslimer eskorterades ut från huvudstaden, föll en man av en av lastbilarna. Han dödades omedelbart av jublande civila på gatan. Hans ben skars av och kroppen eldades upp.

Många här är kritiska till att fredsstyrkorna - i form av runt 1500 franska soldater och en afrikansk styrka på drygt 4000 man - inte lyckats stävja våldsspiralen. Många menar att det kommer behövas minst 10 000 man för att kunna få någon form av kontroll av situationen.

Och för nyblivna mamman Adele i lägret vid flygplatsen är framtiden oviss:

– Jag hoppas bara att allt kommer att bli bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista