De två presidenterna François Hollande och Barack Obama möts i Washington. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.

Historiskt franskt statsbesök i USA

1:40 min

Frankrikes president François Hollande är på historiskt statsbesök hos Barack Obama i USA. Inte sedan 1996 har en fransk president bjudits in officiellt till sin amerikanske kollega, men relationen har de senaste åren förbättrats efter kylan kring Irak-kriget.

Centralafrikanska republiken, Mali och Libyen - det militära samarbetet mellan Frankrike och USA på afrikansk mark, och kampen mot terrorismen där, har tätnat de senaste åren och hör till de centrala samtalsämnena, när de två presidenterna François Hollande och Barack Obama möts i Washington i dag. Frankrike efterlyser än fastare former för samarbetet för att undvika lösningar från fall till fall.

Syrien och Iran är lika självklara frågor på dagordningen. Enligt tidningen Le Monde vänder sig fransk militär mer till amerikanska än brittiska kolleger i dag och USA:s utrikesminister John Kerry kallade Frankrike "vår äldsta allierade", när Storbritannien backade tillbaka och det brittiska parlamentet röstade nej till de fransk-amerikansk tankarna på en militärinsats i Syrien.

Helt klart har kylan, som uppstod mellan Paris och Washington i samband med Irak-kriget för tio år sedan, avtagit. I dag söker de två permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd i stället mer närhet.

Läget i världsekonomin och handelsavtalet blir andra frågor, däremot förmodligen inte USA:s avlyssning och Snowdens avslöjanden, kanske för att franska myndigheter sägs inte vara helt främmande för metoderna.

Inte sedan 1996 har en fransk president varit på officiellt statsbesök i USA. Det blir också en stor middag till kvällen, men dansen är inställd, eftersom François Hollande anlänt till USA utan partner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista