Foto: Claudio Bresciani/TT.

Kontroller ska stoppa övergrepp

0:41 min

Hårdare kontroller av familje- och jourhem ska hindra att barn och unga som tvångsplaceras där utsätts för övergrepp och vanvård. Det föreslår regeringens utredare.

Det förekommer fortfarande övergrepp och vanvård i jour- och familjehemsvården, konstaterar Håkan Ceder på pressträffen i dag.

På pressträffen överlämnade han ett delbetänkande av utredningen om tvångsvården av barn och unga. Han föreslår att hemmen utreds i två steg, med bland annat kontroll av föräldrarna mot polisens belastningsregister.

– Grundprincipen när barn placeras är att det görs en bra utredning av familjehem. Vi tycker att lagen är otydlig för hur dessa kontroller går till. Vi vill ha till tydliga regler för hur man utreder, sade Håkan Ceder på pressträffen och fortsatte:

– Först ska man bedöma hemmets lämplighet - då ska man särskilt beakta personliga egenskaper hos de tilltänkta föräldrarna, hälsa och sociala förhållande. Man ska också kolla belastningsregistret. Vi föreslår att det ska göras obligatoriskt att kontrollera detta. 

Ceder föreslår också att varje kommun som använder sig av ett jourhem måste utreda det, och sedan lämna ett medgivande som omprövas varje år.

Han vill också se krav på att familjehems- och jourhemsföräldrar ska ha genomgått en obligatorisk utbildning, att privata förmedlare av hem behöver ha tillstånd och att statens tillsyn över hur kommunerna sköter verksamheten skärps samt att ett nationellt centrum kring familjehemsvården inrättas.

För att få fler familje- och jourhem föreslår utredaren en informationskampanj till allmänheten.

Ceder anser att det ytterst är en fråga om säkerheten för placerade barn att det finns tillgång till ett tillräckligt antal hem.

– Det råder stor brist på sådana här hem. Det måste finnas många hem att välja på - annars är det lätt att man gör avkall på kvalitéten som alltid ska vara i fokus, sade Håkan Ceder vid dagens pressträff.

Barn- och äldreminister, som tog emot betänkandet, välkomnade utredningen.

– Det var verkligen dags för en total översyn av denna fråga. Utvärderingen är nödvändig, sade hon.

För Barnombudsmannen (BO) är barn- och ungdomars säkerhet i familjehem och HVB-hem en viktig fråga. Barnombudsman Fredrik Malmberg är överlag positiv till förslagen.

– Barn är individer. Det ska finnas olika alternativ för att möta barns behov av omvårdnad och behandling. För de barn som placeras är det viktigt att veta vilka förutsättningar de kommer till, och vad de kan förvänta sig, säger han.

Men han säger också att stora frågor återstår att lösa. Bland annat frågan om alla barns rätt till integritet, hälso- och sjukvård, utbildning som
han menar inte alltid tillgodoses.

– Det handlar också om att säkerställa att den personal som finns på institutioner som HVB är lämpliga och kompetenta – en annan brist som vi ser i dag. Dagens förslag förutsätter en rättighetsbaserad lagstiftning om vårdens innehåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista