Invånare i staden Datchet fyller sina båtar med sandsäckar. Foto: Sang Tan/TT.

Översvämningarna närmar sig London

1:20 min

I Storbritannien fortsätter väderkatastrofen utvecklas. Nu närmar sig problemen London. Floden Themsen har brutit igenom skyddsvallarna och flera städer och byar har svämmats över.

”Jag går på ett övergångsställe i centrala Datchet. Men det är samtidigt vattenbrynet i staden. Hundra meter bort ligger själva centrum. Men dit kan jag inte gå. Vattnet är för djupt. Jag har bara gummistövlar och det skulle behövas vadarbyxor, rapporterar Staffan Sonning, som är Sveriges Radios Londonkorrespondent från den lilla staden Datchet som nu är täckt av vatten.”

I går bröt floden Themsen igenom skyddsvallarna. Och på bara någon timme, hade Datchet och flera andra byar och samhällen svämmats över.

Datchet ligger ungefär tre mil från Londons City. Det är ett välmående område. Alldeles intill ligger Windsor Castle, alltså ett av drottning Elisabeths residens. En bit bort finns Storbritanniens mest berömda elitskola, Eton. Åt andra hållet ligger kapplöpningsbanan Ascot.

Det har regnat och stormat i Storbritannien sedan i november. Ingen kan påminna sig en så långvarig kedja av regnstormar. Det har kommit mera regn än på åtminstone 250 år.

I Somerset i Sydvästra England, har är byar och bondgårdar avskurna av vatten sedan innan jul.

Men nu drabbas alltså också de östra delarna av landet av att vattnet inte kan tas upp av marken och inte hinner rinna undan i floderna.

I eftermiddag och i natt är ännu en storm på väg. På fredag kommer nästa, enligt meteorologerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista