1 av 2
Fredrik Furtenbach, inrikeschef Ekot.
2 av 2
Miljöpartiet och Vänsterpartiet ser ut att gå framåt i valet till Europaparlamentet i maj, medan Moderaterna och Socialdemokraterna återigen ser ut att göra ett dåligt EU-val. Grafik: Liv Widell

EU-valet: Flera partier har anledning att vara oroliga

Novus har gjort en första opinionsmätning av partisympatierna inför EU-valet i maj. Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar det som är mest anmärkningsvärt i undersökningen.

– Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har väldigt starka siffror. Det kan bero på att de just nu har ett starkt stöd även i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet. Det är också EU-kritiska partier, och Miljöpartiet kan också gynnas av att miljön brukar hamna högt när väljarna rankar de viktigaste frågorna i EU-valet, säger Fredrik Furtenbach.

– Sverigedemokraterna får ett överraskande svagt stöd, det skiljer sig rejält från mätningarna inför riksdagsvalet. Nu ligger de på gränsen till att få in en person i parlamentet. 

– Både Moderaterna och Socialdemokraterna ligger lågt i mätningen, lägre än i opinionen inför riksdagsvalet. De har dessutom sjunkit under valrörelsens gång inför tidigare EU-val.

Vilka partier har anledning att vara oroliga?

– Flera. Kristdemokraterna skulle tappa sin enda plats i parlamentet om valresultatet blev som i den här mätningen, så det borde kännas svettigt för toppkandidaten Lars Adaktusson just nu. Men det som talar för Kristdemokraterna är att de tidigare lyckats bra med att få sina sympatisörer till valurnorna.

– För Sverigedemokraterna är läget väldigt osäkert, de ligger på gränsen till en plats i parlamentet, men erfarenheten är att deras väljare ofta stannar hemma på valdagen.

– Även Socialdemokraterna och Moderaterna startar nu valrörelsen i uppförsbacke. De har lyckats dåligt tidigare med att få sina väljare till vallokalerna och nu är deras utgångsläge i opinionen sämre än 2009.

Undersökningen visar att 55 procent skulle gå och rösta. Varför är det så få?

– 55 procent ser ju väldigt illa ut för den som är van vid riksdagsvalen, men är inte så tokigt som man skulle kunna tro. Både 2009 och 2004 sade 48 procent ett par månader före valet att de skulle rösta, en lägre siffra alltså. Sedan vet vi att den verkliga siffran brukar bli lägre på valdagen. Det blir inte av för alla att de verkligen lägger sin röst.

– Generellt röstar färre i EU-valen därför att väljarna kan mindre och är mindre intresserade. Det är svårare att se vad rösten leder till och förtroendet för parlamentet är lågt. Partierna satsar mindre och medierna rapporterar mindre. Så det är en ganska tung ryggsäck. Tendensen i Europa är dessutom att deltagandet sjunker ytterligare, Sverige var ett undantag förra gången, och orsaken var att Piratpartiet fick en grupp normalt ganska ointresserade väljare att rösta, säger Fredrik Furtenbach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista