Christoph Blocher ligger bakom Schweiziska Folkpartiets satsning på högerpopulism. Foto: Peter Klaunzer/AP/TT.

Hårda reaktioner från Schweiz efter EU-kritik

Christoph Blocher: "Skrattretande"
1:51 min

Det kommer ilska reaktioner från Schweiz på kritiken från EU efter helgens folkomröstning om att begränsa invandringen från EU. Det schweiziska folkpartiets starke man Christoph Blocher var mycket kritisk mot EUs kommentarer i en tv-intervju i gårkväll.

Blocher, som inte längre är partiets ordförande, men ändå i mångt och mycket fortfarande är partiets starke man, närmaste hånade EU:s kommentarer.

På sin klingande schweizertyska, eller Schwiizertüütsch, kallade en gestikulerande och väldigt engagerad Christoph Blocher EU:s hot om att agera hårt mot Schweiz efter folkomröstningsresultatet i söndags för "skrattretande" i schweiziska tv-kanalen SRF igår kväll.

- EU har alltid kört med hot men vi ska åka till Bryssel och säga, att när det finns störningar så får man reviderar avtalen och om inte EU fattar det så får EU heller inte det man vill ha av oss, sa den nu 73-årige Blocher.

Han är i dag inte längre partiets ledare och sitter inte heller längre i regeringen, men han är den som ligger bakom Schweiziska Folkpartiets starka inbrytning i landets politik och dess satsning på högerpopulism och EU- och invandringskritik. Och det är även han som nu, lite bakom kulisserna, anses vara arkitekten bakom det initiativ som en knapp majoritet av Schweizarna nu röstat ja till. Och hans självförtroende, trots de hårda och ilskna kommentarerna från EU igår var det alltså inget fel på.

- Utan avtalen med EU går Schweiz inte under, men för  EU blir det mycket större konsekvenser, sa Blocher. Han nämnde bland annat om Schweiz skulle riva upp trafikavtalet som landet har med EU, som gör att transporter från norr till söder i Europa fritt kan åka genom i Schweiz.

Det var lite av eftertankens kranka blekhet annars i här Schweiz igår. Många undrade hur tuffa den schweiziska regeringen, som nu blir ansvarig för förhandlingarna med EU verkligen kommer våga vara. För Blocher, som slipper själva förhandlingarna i Bryssel dock, var saken klar:

- Vi fixar ett helhetspaket med EU, nu handlar det om att ge och ta, sa Christoph Blocher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".