Ett historiskt handslag mellan Wang Yu-chi och Zhang Zhijun. Foto: Alexander F. Yuan/TT.

Kina och Taiwan i historiskt möte

2:10 min

För första gången någonsin hålls i dag ett officiellt möte på regeringsnivå mellan Kina och Taiwan.

– Givetvis är Taiwan en del av Kina. Så har det ju varit sedan antik historia. Det har vi fått lära oss i skolan sedan vi var små, säger 26-åriga Mei Chun till Ekots korrespondent.

Faktum är att både regeringen i Peking och regeringen i Taiwan håller med om det. Konflikten mellan Kina och Taiwan handlar istället om vilken regering som har rätt att företräda hela landet Kina.

Tvisten går tillbaka till 1949 då nationalisregeringen förlorade inbördeskriget mot kommunisterna och flydde till Taiwan. Efter sin seger utropade kommunisterna Folkrepubliken Kina. Samtidigt levde nationalistiska Republiken Kina kvar i Taiwan.

Sedan dess har det inte existerat några officiella förbindelser mellan de båda regeringarna. Därför är mötet som inleds i dag är historiskt. Det är det första mötet på regeringsnivå någonsin.

Det är Taiwans, eller då Republiken Kinas, återföreningsminister, Wang Yu-chi, som nu besöker fastlandskina. Här ska han träffa sin motsvarighet i Folkrepubliken, Zhang Zhijun.

Mötet kommer att äga rum i staden Nanjing. Det är en symboliskt vald plats, inte bara för att Nanjing innan 1949 var huvudstad i Republiken Kina, utan även på grund av Nanjingmassakern 1937 då japansk militär enligt Kina dödade runt 300 000 kineser. Det är en tragedi som alla i både Kina och Taiwan kan enas kring.

De senaste åren har de ekonomiska förbindelserna mellan Kina och Taiwan förbättrats avsevärt och mötet som inleds i dag syftar till att fortsätta att förbättra relationerna.

Men grundkonflikten består och Peking har vägrat att utesluta militärt våld mot Taiwan. Samtidigt oroas många i Taiwan över Kinas ökande ekonomiska inflytande.

26-åriga Mei Chun tror att  det bara är en tidsfråga innan Taiwan åter lyder under Peking.

– Ja det tror jag. För Kina blir ju mäktigare och mäktigare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista