1 av 2
Den schweiziske försvarsmimistern Ueli Maurer visar med en tummstock vad Gripen kommer kosta. Till vänster den pilot som testflyger Gripen i Sverige för Schweiz. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Schweiz: Gripens förespråkare betalar tillbaka till Saab

1:42 min

Saab har betalat 200 000 Franc, ca 1,4 miljoner kronor till den schweiziska ja-kampanjen för att landet ska köpa 22 Gripenplan från Sverige. Men utländsk inblandning i kampanjer i Schweiz ses som mycket känsligt därför har Ja-sidan beslutat betala tillbaka pengarna.

Informationen kom från den schweiziske försvarsministern Uli Maurer i dag.

Det var på en presskonferens i här i Bern i dag som den schweiziske försvarsministern berättade att aab betalat ut pengar till den schweiziska ja-kommittén inför folkomröstningen som ska avgöra om Schweiz ska köpa 22 Gripenplan av Sverige.

Men Maurer berättade också att pengarna, alltså motsvarande ca 1,4 miljoner kronor, betalats tillbaka.

Försvarsministern som tillhör det schweiziska folkpartiet SVP säger till Ekot att kommittén beslutat att betala tillbaka pengarna, eftersom utländsk inblandning i schweiziska folkomröstningar ses som mycket känsligt:

– Vi kom till slutsatsen att det helt inte går, det kommer uppfattas som otillbörlig inblandning i kampanjen, säger Uli Maurer.

Han betonade också vikten av att Saab och Sverige inte på något sätt finansierar eller blandar sig i valkampen.

– Jag vill inte förlora den här omröstningen på grund av några 100 000 Franc, säger Maurer.

Presskonferensen här i Bern i dag var startskottet för regeringens kampanj inför omröstningen. Men ja-sidan kommer också företrädas av en kommitté som består av många mindre försvarsvänliga organisationer runt om i hela Schweiz. Och det är till denna kommitté som pengarna från Saab var avsedda.

Den schweiziska nej-sidan kommer snart också presentera sin kampanj. Och försvarsministern utgår ifrån att det kommer bli en mycket jämn omröstning:

Och det är just därför som varje inblandning av Sverige eller Saab i kampanjen kan få stor negativ betydelse för ja-sidan. Den 18:e maj sker omröstningen.

Saabs presschef Sebastian Carlsson bekräftar att företaget gett ja-kampanjen pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista