Anna Troberg är partiledare för Piratpartiet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Reaktioner på opinionsmätning inför EU-valet

"Nu syns vi"
2:14 min

Piratpartiet hade mycket stora framgångar i förra EU-valet. Men enligt den opinionsmätning som Novus gjort för Ekot har partiet nu mycket små chanser att behålla sina två platser i EU-parlamentet.

– Innan EU-valet 2009 syntes vi inte alls, nu syns vi i opinionsundersökningen. Vi är ett parti som är mycket bättre förberett och vi är dessutom ett parti som den här gången får möjlighet att vara med i radions och tv:s stora debatter inför EU-valet. Det ger en helt annan möjlighet till exponering än vad vi hade förra gången, säger partiledaren Anna Troberg.

2009 fick Piratpartiet drygt sju procent av rösterna. Enligt opinionsmätningen för årets val, 25 maj, säger bara drygt en procent att de ska rösta på Piratpartiet.

Ett annat parti med problem är Kristdemokraterna. I förra valet fick partiet en plats i EU-parlamentet, men skulle mista den enligt mätningen.

– Jag tror att mätningen speglar det allmänna opinionsläget mer utifrån ett inrikespolitiskt perspektiv mer än ett Europapolitiskt. Det är ungefär så det ser ut just nu i opinionen, säger partisekreterare Acko Ankarberg.

Sverigedemokraterna får enligt opinionsmätningen en av Sveriges 20 platser i EU-parlamentet. Partiet har starka förväntningar på att det ska bli ett bättre resultat säger partisekreterare Björn Söder.

– Jag tror att många av våra väljare inte vill legitimera Europeiska Unionen genom att delta och gå och rösta i valet. Jag tycker det är fel. Vi försöker istället mobilisera våra väljare att gå och rösta på Sverigedemokraterna, därför att det är väldigt viktigt. Inte bara för att Sverigedemokraterna ska komma in i Europaparlamentet och kunna verka inifrån utan det är också viktigt inför kommande val till riksdagen.

Enligt Novus kommer valdeltagandet att öka till 55 procent från drygt 45 procent 2009. Blir det så skulle Sverige bryta mot en långvarig trend för hela EU med ett minskat valdeltagande.

Socialdemokraterna blir enligt mätningen största parti i EU-valet med drygt 27 procent. Det är ändå långt under vad partiet får i opinionsmätningar om årets riksdagsval.

– Vår stora utmaning är att det är en väldigt stor andel av dem som väljer att gå och rösta i riksdagsvalet och väljer att rösta på oss, inte riktigt ser vad deras röst gör för skillnad i EU-valet, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".