Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Saab gav ja-sidan miljonbelopp

0:30 min

Saabs presschef Sebastian Carlsson bekräftar att företaget gett ja-kampanjen pengar.

Sebastian Carlsson säger att Saab fick klartecken från både ja- och nejsidan i den politiska kampanjen om jas gripen försäljningen till Schweiz att det var helt okej stödja en ja kampanjen finansiellt och därför tog Saab beslutet att stödja ja- kampanjen med 200 000 franc, alltså runt 1,4 miljoner svenska kronor.

Men när det sedan blev en politiskt debatt i Schweiz kring huruvida man blandade sig i den demokratiska processen för mycket så bestämde Saab i samrådan med ja-kampanjkomitten i Schweiz att ta tillbaka pengarna.

– Som man har kunnat se i Schweiz de senaste veckorna, är det väldigt tydligt från både ja- och nejsidan, även för Saab, att stödja kampanjen finansiellt. Och med det ljuset tog vi ett sådant beslut. Men vi har hela tiden sagt att vi inte vill vara en del av en politisk debatt och när det blev en diskussion så betalar vi tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista