Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen. Foto: Caroline Åkerlund/Sveriges Radio.

Reallöneökningar påverkar konkurrenskraften

2:16 min

Den svenska konkurrenskraften står sig väl internationellt sett, men försvagades ändå i fjol genom relativt stora reallöneökningar. Branschorganisationen Teknikföretagen ser med oro på hur svenska exportföretag på kort sikt fått svårare att hävda sig, säger dess chefekonom Anders Rune.

– Reala löneökningar är också reala kostnadshöjningar för företagen. Detta tillsammans med att kronan har blivit starkare och företagen alltså får sämre priser på sina produkter och särskilt på exporten har ju pressat företagen påtagligt, säger Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune.

Löntagarna kan alltså glädja sig åt historiskt sett goda reallöneökningar under förra året, 2,5 procent, enligt siffror från Medlingsinstitutet. Löneökningar som tillsammans med flera andra faktorer och andra sidan skapat en press på inte minst exportföretagen, säger Medlingsinstitutets ekonom Bo Enegren.

– Vi har haft lite högre arbetskraftskostnadsökningar i Sverige men framför alt har vi haft en förstärkning av kronan som har försämrat industrins konkurrenskraftsläge en del. Ser man på lite längre sikt kan man ju säga att Sverige har haft en väldigt stark utveckling av produktiviteten och det har ju mer än väl kompenserat att vi haft lite högre arbetskraftskostnadsökningar i omvärlden. Där kan man väl säga att vi haft en ganska bra utveckling av konkurrenskraften.

Bra utveckling av produktiviteten alltså på lång sikt sedan 90-talet, sämre utveckling de senaste åren och med den starka svenska kronan som ett spöke för företag som får betalt i exempelvis dollar eller euro. Samtidigt går det att se en trend att valutaförändringarnas betydelse ändå minskar för svenska företag.

– Ja, vi kan väl möjligen se en tendens att företagen är lite mindre känsliga över tid beroende på att allt större andel av produktionen baseras på importerade insatsvaror och tjänster. En kronförstärkning gör ju också att det blir billigare att importera insatsvaror så i den bemärkelsen har nog företagen blivit lite mindre känsliga för en stark krona, säger Bo Enegren.

Bland övriga trender annars på arbetsmarknaden märks bättre sysselsättning, minskande löneskillnader mellan kvinnor och män och alltfler så kallade sifferlösa avtal, vilka förhandlas fram lokalt, alltså mer decentraliserat. I vilken mån det senare påverkar framtida lönenivåer är oklart, men Teknikföretagens Anders Rune är klar över att dagens nivå inte är hållbar så länge inflationen  närmast är obefintlig.

– Vi levererar alltså ut för höga reallöner och baksidan av det är ju naturligtvis att då blir också arbetslösheten hög, säger Anders Rune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista