Storbritanniens premiärminister David Cameron under presskonferens. Foto: Ben Stansall/TT.

Väderkaos stoppar Camerons resa till Mellanöstern

1:26 min

Storbritanniens premiärminister David Cameron berättade på tisdagskvällen att han ställer in sin planerade resa till Mellanöstern på grund av krisen på hemmaplan till följd av det extrema vädret. Floden Themsen har svämmat över och nya regnstormar är på väg.

– Ingenting är viktigare än att hantera översvämningarna, sa premiärminister Cameron när han höll en extrainsatt presskonferens på tisdagskvällen.

– Jag har skickat mitt beklagande till Israels premiärminister Netanyahu och den palestinske presidenten Abbas, fortsatte han.

Det skulle ha blivit Camerons första resa till Israel och de palestinska områdena. Cameron planerade att trycka på fredsprocessen i Mellanöstern. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har också en resa till regionen inplanerad för att markera EU:s intresse av fredsprocessen. Men nu ställer Cameron alltså in.

Kvällens presskonferens är mycket ovanlig och föranledd av det allt allvarligare läget i Storbritannien. Cameron håller mycket sällan presskonferenser. Det var mer än åtta månader sedan sist.

De sydvästra delarna av landet har stått under vatten sedan innan jul. De senaste dagarna har floden Themsen sprängt sina bräddar och dränkt samhällen och byar bara ett par mil från Londons centrum.

Cameron utlovade allt tänkbart stöd för att försöka bromsa effekterna av det extrema vädret. Det har regnat mer än på åtminstone 250 år. Det finns inga ekonomiska begränsningar för vad vi måste göra, pengar är inte problemet, sa han. Men han varnade samtidigt för att krisen är långt ifrån över.

– Det finns absolut inga tecken på att det här hotet är på väg att minska, sa David Cameron

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista