1 av 3
Francesco. Italienarna bryr sig inte om vänster eller höger utan vill ha stabilitet och jobb. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Advokaten Ignacio Silitti tror att det blir nyval till sommaren. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Kassörskan Monica Pasini vill ge premiärminister Letta arbetsro – inget nyval. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Italien åter politiskt skakigt

2:14 min

Italiens premiärminister Enrico Letta tillträdde i april förra året, men nu är spekulationerna redan i gång om hur länge han kan klara att sitta kvar.

Formellt sett så ska Italien inte hålla parlamentsval förrän först om fyra år, men den italienske premiärministern är pressad från många håll och mötena avlöser nu varandra. Advokaten Ignacio Silitti är övertygad om att italienarna snart går till val igen:

– Det blir helt säkert nyval framåt sommaren, kanske i juni eller i maj, säger advokaten Ignacio Silitti. Italiens nuvarande koalitionsregering med ministrar från både den politiska vänstern och högern är för svag för att kunna hantera de växande politiska spänningarna, tror han. 

Ironiskt nog kommer premiärminister Lettas största utmaning inifrån hans egen krets, från hans eget parti, Demokraterna. I december valdes en ny partiledare Matteo Renzi, en 39-åring, som då sa att han skulle verka sida vid sida och stärka partikamraten på premiärministerposten, men som redan allt öppnare kritiserar Enrico Letta för att inte ta itu mer handfast med Italiens ekonomiska problem.

Letta lovade i går att han ska presentera ett åtgärdpaket för parlamentet i dag och tror sig få stöd för det, medan utmanaren Renzi tidigarelade ett partistyrelsemöte till imorgon, för att då, som han uttrycker det, diskutera om den nuvarande koalitionsregeringens batterier kan laddas om eller måste bytas ut. Det vill säga kräva nyval.

Italiens president Napolitano har de senaste åren varit mycket central i det politiska kaoset och han hade i måndags en lång överläggning med den unge Renzi.

– Två falanger har uppstått inom Demokratiska partiet, vilket bäddar för nyval, säger en äldre herre, som kallar sig Francesco.

-Men det italienska folket önskar sig bara lugn och ro, stabilitet och säkra jobb, tillägger han.

Monica Pasini i kassan i mataffären efterlyser just det: arbetsro för Enrico Letta och den nuvarande regeringen.

– Nej, det kommer absolut inte att bli val snart igen, hoppas hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista