1 av 4
En del av hundarna strövar fritt, andra hålls bakom galler och i hundkojor i Nadesjda Majborodas hundstall. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
2 av 4
Övergivna, men räddade hundvalpar i Sotji. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
3 av 4
Hundgården på en kulle högt över Sotji OS. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
4 av 4
Sömniga hunvalpar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Miljardär räddar OS-hundarna

"Folk måste ta hand om de övergivna"
2:06 min

Tack vare OS i Sotji och en rysk miljardär kommer hundratals hundar räddas från en säker död.

Problemet med övergivna hundar finns i hela Ryssland och är inte nytt, men tack vare OS har hundarna hamnat i fokus i alla internationella medier. 

Åtta blandrasvalpar gläfser övergivet när dörren till plåtcontainern där de hålls öppnas. Runt om dem på kullar fulla av blommande tussilago ligger, står, springer och skäller hundar som räddats från en säker död.

Katja berättar om några hundar hon regelbundet matat vid järnvägsstationen, en dag var de borta och sen las foton ut på sociala medier om att hundarna dödats. Sotji stad gav order om utrotning, eftersom hundarna blivit så många i spåren av OS byggena. Trots att de inte var aggressiva störde de OS Sotjibilden enligt myndigheterna, men djuraktivister satte igång en räddningsaktion.

Nadesjda Majboroda har räddat hundar i över tio år i Sotji, hon har själv 20 hemma.

– Det här hundstallet har vi haft mer än ett år här och vi började före OS, säger hon.

Men så ryckte oligarken Oleg Deripaska in och ville stötta Majborodas verksamhet. Nu byggs hundkojor och det ska bli asfalt till hundstallet. En av dem som upprörts över hundarna och kommit för att hjälpa till är Arkady:

– Det är som ett koncentrationsläger för hundar om man jämför med det som de byggt för OS, säger han och tittar ut över hundarna som sitter i burar gjorda av rostiga galler.

Men problemet med övergivna hundar är inte unikt för Sotji:

– Vi måste få folk att sluta köpa hundar och istället ta hand om alla övergivna hundar, som finns, säger hon. Många av de 160 hundar som finns på kullen har varit vanliga familjehundar, som övergivits.

Hon vill också få Sotji stad att finansiera ett program för sterilisering av alla hundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".