Ja till höjt skuldtak

1:18 min

Representanthuset i USA sade i går ja till att höja landets så kallade skuldtak. Det innebär att USA kan fortsätta att låna till sina räkningar utan politiska bråk, i alla fall fram till i mars nästa år.

Den demokratiskt dominerade senaten väntas också säga ja till att höja skuldtaket. Det krävs för att USA ska kunna betala de utgifter som kongressen redan fattat beslut om.

De senaste höjningarna av taket har kantats av politiska motsättningar och kom i höstas farligt nära ett läge där USA skulle ha tvingats att ställa in betalningarna.

President Barack Obama sade då, och har sagt nu, att han inte tänker vika sig för krav från politiska motståndare och villkora en höjning av taket.

Republikanerna diskuterade olika sådana idéer. Enligt amerikanska medier gällde det bland annat att ta tillbaka en del av de kontroversiella besparingarna på militärers pensioner, eller krav om att presidenten skulle godkänna en omdiskuterad oljeledning.

Till slut bestämde republikanerna, i form av talmannen John Boehner, att inte ställa några politiska krav för att säga ja den här gången. Ett bidragande skäl är att republikanerna fick den största skulden för det senaste ekonomiska bråket och inte vill riskera att ett nytt politiskt krisläge inför de kommande viktiga kongressvalen i november.

Röstsiffrorna i representanthuset var 221 för och 201 mot att höja skuldtaket. 199 republikaner sade nej och gick emot sin ledning i kammaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista