1 av 2
Tusentals muslimer flyr Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui, i fullastade bilar och bussar, sedan våldet mellan landets kristna och muslimer har eskalerat. Foto: Jerome Delay/TT.
2 av 2
Ärkebiskopen i Centralafrikanska republiken, Dieudonne Nzapalainga, huserar sedan våldsamheterna i december imam Oumar Layama vid sin kyrka. Tillsammans lanserar de ett fredsbudskap och försöker förmå befolkingen att besinna sig. Foto: Richard Myrenberg.

Våldet eskalerar i Centralafrikanska republiken

"Befinner mig mellan hammaren och städet"
2:19 min

I dag väntas bland annat Frankrikes försvarsminister anlända till Centralafrikanska republiken, för att försöka få en bild av konflikten som eskalerat mellan landets muslimer och kristna. De senaste tiden har främst muslimer varit måltavlan för brutala lynchningar, bland annat i huvudstaden Bangui. Men det finns två viktiga personer som försöker göra sitt för att överbrygga hatet och hämndbegäret.

Ärkebiskopen i huvudstaden Bangui heter Dieudonne Nzapalainga. Vi möts vid hans stift som ligger på en kulle med vacker utsikt över floden Ubangi. Men lugnet här är förrädiskt.

Bara några kilometer härifrån pågår fortfarande lynchningar och plundringar, nu framförallt riktade mot landets muslimska befolkning.

Biskop Dieudonne försöker tillsammans med landets ledande imam, Oumar Layama, framföra budskapet till de troende att "gud inte vill att ni ska döda, det är känslorna som tagit överhanden, det är hatet och hämnden som regerar. Låt er inte styras av det. Vi kommer aldrig kunna bygga ett land i denna våldsspiral", säger han.

Tusentals har dödats och omkring en miljon befinner sig på flykt sedan den muslimska milisen Seleka fördrevs från huvudstaden i början av december.

Under de tio månader som milisen hade makten i landet begick den grova övergrepp mot civilbefolkningen - och nu är det framförallt kristna miliser kallade anti-Balaka - som hämnas genom brutala attacker mot alla muslimer.

Imam Oumar Layama, som är ordförande för islamiska förbundet i landet, hotas till livet av både kristna och muslimska miliser och lever nu, sedan våldet eskalerade, hos biskopen vid kyrkan på kullen.

– Jag befinner mig mellan hammaren och städet. Det är därför jag är här mig hos min vän som hjälpt mig, vilket också markerar våra religioners historia, säger han.

Imam Layama menar att våldet gick över styr redan under Seleka-milisens styre, vilket hela befolkingen nu betalar ett högt pris för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".