Den sydkoreanska delegationen på väg till mötet med Nordkoreas företrädare i gränsbyn Panumjo, i dag onsdag. Foto: Kim Ju-song/TT.

Möte mellan Nord och Syd väcker förhoppningar

1:30 min

Nord- och Sydkorea har hållit sina första samtal på hög nivå på sju år, vilket väcker förhoppningar om en bättre relation mellan de båda länderna.

Dagens snabbt arrangerade möte hölls i gränsbyn Panmunjom, hemlighetsmakeriet var stort. Att mötet - med höga regeringsföreträdare från vardera sidan - ens kunde hållas tolkas som att Nordkorea är angeläget om bättre relationer med Syd.

Bland det som kan ha diskuterats är praktiska förberedelser inför nästa veckas planerade återförening av ett par hundra splittrade familjer.

Men signalerna från Pyongyang är motstridiga. Regimen i Nord har i hätska ordalag krävt att en årlig militärövning mellan amerikanska och sydkoreanska militären som snart ska börja ställs in. Nordkorea har gjort tvära och svårförklarliga kast i sin politik tidigare.

Ett par hundra åldriga koreaner på båda sidor gränsen väntar nu på en chans att kanske för sista gången få återse nära och kära de inte sett på över 60 år. En planerad återförening i höstas, ställdes i sista stund in av Nordkorea, till stor sorg för många som sett fram emot att få träffa sina familjemedlemmar.

I Sydkorea ses återföreningen, av en liten andel av alla splittrade familjer, som en viktig humanitär gest. Särskilt som många av de inblandade är i 80- och 90-årsåldern.

Om Nordkorea ställer in igen skulle ilskan i Sydkorea bli massiv, vilket enligt en del analytiker talar för att Nord kommer att tillåta familjeåterföreningen denna gång.

Nord, vars ekonomi behöver hjälp utifrån, hoppas av allt att döma att det ska bli första steget för att utvinna ekonomiska och diplomatiska fördelar från omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista